Gabriella vägleder i jobb- och studiedjungeln

Nyhet 2016-12-18

Jobb och studier är två sidor av samma mynt. I alla fall om man därmed menar att många yrken förutsätter att man har studerat. Gabriella Svantesson i Halmstad, en av AlphaCE:s värdefulla Studie- och yrkesvägledare, berättar om jobbet och dess många förtjänster och fördelar.

– Det absolut bästa med att arbeta på AlphaCE är variationen av människor jag möter. Det roligaste är såklart alla möten med dessa människor, att få vara delaktig i en process där individer både breddar och snävar in, för att utforma eller planera sin egen framtid, ja det är inget mindre än ett fantastiskt privilegium.

Gabriella Svantesson har en mycket god arbetsrelation till sina kollegor, säger hon. Det har gjort att kommunikationen mellan olika uppdrag, information eller önskemål om eller från deltagare, har fungerat bra i hennes arbetsvardag.

– Jag tror att den goda relationen och kommunikationen har förkortat och förenklat svårigheter eller utmaningar som annars kunde ha uppstått.

Vad lockar?

Till andra Studie- och yrkesvägledare, som är nyfikna på en för dem ny arbetsgivare, rekommenderar Gabriella Svantesson varmt AlphaCE och de uppdrag företaget arbetar med:

– Som Studie- och yrkesvägledare hos AlphaCE får man, som jag nämnde, uppleva möten med många olika människor och med ytterst variationsrika bakgrunder. Vägledning sker i många olika skepnader, kan man säga. Det handlar om allt ifrån individuella samtal till gruppvägledningar i promenadform. Kreativitet är ett nyckelord, att vara positiv och en kameleont är bra egenskaper. Det är ett ansvarsfullt arbete, där jag strukturerar min vardag efter avtalsmål och schemaläggningar, och det är egentligen endast arbetstiden som begränsar. Ibland känner jag, ärligt talat, att det är synd att jag inte har en tjänst på tvåhundra procent… Jag känner också att jag får vara delaktig när det planeras och min röst blir hörd när det gäller framtidsplaneringar rörande vägledningsdelen i verksamheten.

Gabriella Svantesson vill också lyfta fram att såväl arbetskollegor som närmaste chefer ger gott stöd i det dagliga arbetet och är lyhörda för eventuella önskemål.

– Det upplever jag som otroligt positivt!

Känna slutmålet

Viktigast av allt inom Gabriella Svantessons Studie- och yrkesvägledartjänst är förstås AlphaCE:s deltagare. I uppdraget Grundläggande Moduler kretsar frågorna främst kring vad individen vill arbeta med och hur vägen dit kan se ut. Inom Stöd och matchning är det inte sällan viktigt att försöka vidga deltagarens perspektiv. I båda uppdragen, förklarar Gabriella Svantesson, gäller det att identifiera sina egna värderingar mot bakgrund av det realistiska. Hur ser arbetsmarknaden ut i framtiden för det eller det yrket?

– Jag jobbar också mycket med att informera om det svenska skolsystemet, om validering och yrkesbedömning, om bristyrken, om hur man når sina mål… Just att sätta upp mål tillsammans med deltagaren är för mig A och O. Planerar man rätt kan deltagaren känna att slutmålet är närmare än man kanske först trott, menar Gabriella Svantesson.

Vilka är då yrkena som AlphaCE:s deltagare sneglar allra mest på? Det skiljer något mellan de olika uppdragen, förklarar Gabriella Svantesson…

– I Grundläggande Moduler frågar man ofta om yrken som är uppförda som så kallade bristyrken, till exempel undersköterska eller lastbilschaufför. Stöd och matchning-deltagare uppfattar jag som att de har ett något bredare yrkesperspektiv och en mer varierande efterfrågan. Det kan bero på att i det förstnämnda uppdraget deltar ett större antal människor som ännu inte bott i Sverige tillräckligt länge för att ha hunnit få en mer helgjuten bild av den svenska arbetsmarknaden.

Vad krävs för att bli en bra Studie- och yrkesvägledare? Frågan ställer vi till Gabriella Svantesson, som tror sig sitta på svaret:

– Personligen tror jag att du behöver vara en människa som vill verka för att andra människor ska nå sitt mål. Att vara positiv är ett måste. Ävenså kreativ och extremt lyhörd. Jag har själv en varierad bakgrund, liksom många av deltagarna jag möter. Ibland behöver man kanske gå en lite snårigare väg för att hamna där man trivs allra bäst. Jag har gått en lantbruksutbildning på gymnasiet och en ekonomisk utbildning, och som vuxen läst Studie- och yrkesvägledarprogrammet i Stockholm. Min arbetsbakgrund är alarmcentraloperatör, bensinstationsbiträde, butiksmedarbetare, handläggare och skadereglerare, butikschef, vägledare för målgrupp med missbruk och projektledare för samma målgrupp inom planering och kost.

Gemensamma ansträngningar

Den största enskilda utmaningen med Studie- och yrkesvägledarjobbet, enligt Gabriella Svantesson, är att acceptera värderingar generellt. Ibland, hävdar hon, ser man att deltagare har potential men att dörrar stängs på grund av deras egna värderingar.

– Det handlar om min egen kunskapsbegränsning. Jag arbetar oförtrutet med att ständigt utöka min egen kunskapsbank.

Dessa utmaningar till trots lyckas Gabriella Svantesson bevisligen vägleda deltagare till jobb eller studier – det går nämligen mycket bra för henne och hennes kollegor.

– Det handlar om gemensamma ansträngningar!