Med siktet inställt på språket, jobbet och körkortet

Med siktet inställt på språket, jobbet och körkortet

Peresta kom på egen hand från Afghanistan som 24 åring. Hon var driven, engagerad och ville verkligen lära sig språket, ha ett jobb och ta körkort. Nu har hon just fått ett heltidsjobb som lokalvårdare och planerar för framtiden.

– Först, att tjäna pengar gör att jag kan göra klart körkortet och köpa bra mat och fina leksaker till min son. Snart är sommaren här och då vill jag gå på restaurang och resa men det är mycket utgifter, särskilt när man är ensam, säger Peresta.

Peresta kom till AlphaCE första gången 2017, vi kunde då hjälpa henne att få ett sommarjobb som städerska på en hotell- och konferensanläggning.

– I hemlandet Afganhistan hade Peresta fått hemundervisning och hon bodde långt upp i bergen. När hon kom hit förstod hon direkt att hon behövde lära sig språket, utbilda sig och ta körkort. Efter sommarjobbet kom hon tillbaka till oss och vi ordnade så att hon fick en utbildning i lokalvård, berättar Eva som är handledare på AlphaCE.

I september 2018 var Peresta klar med sin utbildning och hade börjat ta körkort. För att få ett jobb behövdes dock kontakter med potentiella arbetsgivare och där fick vi igen möjlghet att hjälpa Peresta. Nu har hon just börjat sin heltidstjänst på Regionen Blekinge som lokalvårdare.

– I framtiden vill jag flytta närmare Göteborg där jag har min fästman, och kanske flytta ihop. Men först ska körkortet bli klart, sedan jobba och så får vi se, säger Peresta.

När vi frågar Peresta om vad hon tycker om hjälpen hon fått från oss på AlphaCE svarar hon

– Jag har fått så mycket hjälp med jobb och så, hjälp med papper för att söka körkortslån, fått tips om att söka stödfamilj. De har hjälpt mig mycket, säger Peresta.

Share this Post: