Kategorier
Solskenshistorier

Den första som hjälpte mig och på riktigt ville mig väl

Ivy har en universitetsutbildning i företagsekonomi och kom till Sverige från Filipinerna för 10 år sedan. Först bodde hon i Örnsköldsvik, men sedan några år tillbaka bor hon i Borlänge. Hon är väldigt tacksam över den hjälp hon har fått av sin handledare Ingela.

Under alla mina år i Sverige är Ingela den första som på riktigt har hjälpt mig. Hon trodde på mig och hon har hjälpt mig steg för steg, berättar Ivy.

Ingela sa åt Ivy att inte ha så bråttom, utan att ta saker steg för steg. Ivy tyckte också att hon kunde lite på Ingela. Hon var pålitligt och genuin.  Tillsammans satte de mål och delmål. Dessutom fick Ivy ett ökat självförtroende.

Det var bra att delta i seminarierna. Det var skönt att se att vi är många som behöver hjälp. Jag var inte ensam, förklarar Ivy.

Ingela är väldigt glad över att hon har fått vara ”medföljare”, som hon kallar det. Att se en människa få tillbaka livsglädje och drivet mot ett mål är en fantastisk förmån.

Ivy har en utbildning inom ekonomi, men hon älskar att umgås med barn. Det lyser om henne när hon berättar om sina dagar på förskolan. Det är så tillfredställande som medmänniska att se hennes utveckling, berättar Ingela.

Just nu är Ivy timanställd i kommunen men i mars ska hon fortsätta studera svenska för att så småningom gå en utbildning för att bli barnskötare. Hon verkar glad och ser fram emot våren.

Jag är så tacksam för att Ingela tror på mig. Det betyder så mycket, avslutar Ivy.

Kategorier
Solskenshistorier

Fick jobb på Vardaga

Kanittha kommer från Thailand och har bott i Gävle i nästan ett år utan att ha hittat jobb. Men efter att ha gått Stöd och matchning på AlphaCE i Gävle har hon nu fått jobb på Vardaga äldreboende.

”När Kanittha började hos AlphaCE gick vi tillsammans igenom vad hon gjort tidigare och vilka mål hon hade. Kanittha berättade att hon inte hade studerat färdigt SFI och på sikt ville studera till undersköterska. Vi gjorde en plan och det första steget var att ansöka till SFI. Parallellt med studier i svenska tänkte jag att det vore en bra idé om Kanittha fick testa på hur det är att arbeta inom vården”, berättar David som jobbar i Gävle.

Under den första tiden på AlphaCE tog Kanittha eget ansvar över sitt jobbsök, visade drivkraft och hade en bra inställning. Men eftersom hon saknade erfarenhet och kontakter var det svårt att hitta jobb genom vanliga ansökningar.

”Jag märkte på Kanittha att hon verkligen ville ha ett jobb och att hon gjorde sitt bästa för att ordna det på egen hand. Ibland räcker det inte. Jag har kontakt med Vardaga sedan tidigare och ringde upp Gith, chef på Vardaga, för att berätta lite om Kanittha. Jag ville gärna att hon skulle få chansen till en praktik för att lära sig arbetsuppgifterna och visa vad hon kan. Gith gick med på att träffa Kanittha på ett första möte”, berättar David.

Mötet gick bra och Kanittha fick möjlighet att testa på arbetet genom en praktik. Gith berättar att Kanittha var lite blyg i början. Men att hon efter några dagar blev en i gänget.

”Kanittha är en väldigt snäll person som har lätt att lära”, berättar Gith.

David, Kanittha och Gith hade dialog under hela praktiken och det flöt på bra för Kanittha. När praktiken började närma sig sitt slut och tog David kontakt med Gith för en sista avstämning. Gith berättade då att hon tänkte ge Kanittha en timanställning!

”Kanittha är jätteduktig och jag valde att anställa henne därför att hon har lätt för att lära sig, har empati, omtyckt av våra boende och mycket pålitlig. Jag hoppas att hon utbildar sig till undersköterska så hon kan få fast tjänst hos oss”, berättar Gith.

Kanittha är mycket glad över anställningen och är tacksam över den hjälp hon fått på AlphaCE.

”Jag mår mycket bra när jag fick anställningen. ”Jag vill tacka David, utan honom hade jag inte fått det här jobbet. Tack för allting., säger Kanittha.

Kategorier
Solskenshistorier

Sara fick drömjobbet

Sara har gått Stöd och matchning på AlphaCE i Gävle och har fått anställning på Max. Hennes handledare David organiserade en kortare praktik på Max med syfte att Sara skulle lära sig det som krävs för anställning. Det lyckades hon med!

”Det var en underbar känsla att få det här jobbet. Det här jobbet har så mycket att erbjuda och så många snälla kollegor. Jag uppskattar verkligen deras tålamod eftersom jag inte har arbetat med något liknande tidigare.” säger Sara

Sara trivdes på AlphaCE och uppskattade det stöd hon fick av sin handledare David. 

”Det var en fantastisk tid på AlphaCE. Jag uppskattar att det finns handledare som verkligen vill hjälpa en, pushar en till att göra bättre val och som man kan diskutera idéer med.” avslutar Sara. 

Kategorier
Solskenshistorier

Det bästa som hänt mig

Cathrine hade varit arbetslös under många år och helt tappat självförtroendet vad gäller sina förmågor och kompetenser. Hon jobbade i klädbutik för länge sedan och har haft en arbetsträning i Stadsmissionens second handbutik, så butik låg ändå närmst till hands när vi letade arbetsprövningsplats. Önskebutik för Cathrine var Clas Ohlson som först sa nej för att de precis hade fått en ny butikschef. Men Cathrine gav inte upp den drömmen och efter att ha arbetsprövat på Systembolaget någon månad så frågade vi igen och nu blev det ja!

Efter 6 månaders arbetsprövning där Cathrine verkligen gav allt för att visa att hon vill och kan så är hon sedan i slutet av september anställd i butiken på halvtid men får alltid jobba mycket mer om hon vill. Och det vill hon.

”Det här är det bästa som hänt mig förutom när jag fick mina barn”

Det var Cathrines kommentar till sin chef den dagen hon skrev på sitt anställningskontrakt.

Kategorier
Solskenshistorier

Känslan av gemenskap var viktig

Kevin var blev arbetssökande på heltid våren 2020 då hans jobb på Bingohallen i Ludvika försvann på grund av coronapandemin. Han fick Pernilla hos AlphaCE som handledare och tyckte att det var skönt att få ett sammanhang. När andra går i väg till ett jobb kan det kännas ensamt att söka jobb.

”Jag fick känslan av att inte vara ensam”, säger Kevin när han ska beskriva vad som var viktigt med stödet han fick hos AlphaCE.

I slutet på sommaren flyttade Kevin till Karlstad för att studera till lärare i engelska, men redan efter några veckor kände han att det inte riktigt var hans grej.

”Jag tyckte att ämnet engelska var roligt, men kände direkt att lärarrollen inte passade mig.” förklarar Kevin.

Nu har flyttlasset gått till Stockholm och Kevin jobbar på Atoy som lagerarbetare när vi ringer upp honom från AlphaCE för att kolla läget. Vi får också ett sms med en bild från hans arbetsplats. Det är den bilden du ser här.

Kategorier
Solskenshistorier

När ett jobb betyder mer än en lön

Ferhat Kalil har precis fått sitt uppehållstillstånd förlängt tack vare sin anställning. Han jobbar på Café Perrongen i Hudiksvall sedan några veckor, ett café som drivs i samarbete mellan AlphaCE och den ekonomiska föreningen Alla har en plats. Han trivs jättebra och kan tack vare uppehållstillståndet få hit sin fru. Deras lilla bäbis på sju månader är redan i Sverige och självklart betyder det mycket för Ferhat att den lilla familjen kan samlas.

Anki Kroon som jobbar på AlphaCE är både stolt och glad över att hon kunnat hjälpa Ferhat.

Det här var andra gången jag hade Ferhat som deltagare. Han har alltid varit plikttrogen, kommit i tid och varit trevlig mot alla han mött. Det var därför jag tyckte han skulle passa i ett serviceyrke. Egentligen är han skräddare.” berättar Anki Kroon.

Ferhat är förstås väldigt glad och stolt. Han trivs väldigt bra på jobbet.

”Jag jätteglad att jag fick jobb hos AlphaCE och trivs bra med jobbet och jag har jättesnälla arbetskamrater.” säger Ferhat med ett leende. 

Kategorier
Solskenshistorier

Douglas är imponerad

Douglas har haft tjänsten Stöd och matchning hos AlphaCE i Gävle och har nu fått en anställning på nya Coop Tullhuset.

”Det började med att jag fick reda på att Jeanette var butikschef på nya Coop Tullhuset. Jag hade året innan varit med i Coops Pride parad där jag stötte på Jeanette som var trevlig mot mig då. Jag tänkte att jag skulle ge det en chans och gjorde en spontanansökan för att höra om någon typ av personal skulle behövas. Två dagar efter fick jag jobbet.” berättar Douglas.

Douglas handledare David är imponerad av Douglas och hans mod. Spontanansökningar är ett bra sätt att söka jobb på, men det är inte många som vågar ta kontakt med arbetsgivare på det sättet, särskilt inte via telefon eller besök.

”Jag har drivit på Douglas att ta egen kontakt med arbetsgivare och det har säkert inte varit superkul. Men han har sett värdet i det och gjort det ändå. Nu har det givit resultat.” säger David.

Min handledare David har på ren svenska varit sjukt bra, säger Douglas. Han har hjälpt mig på många sätt som att förbättra mitt CV, fått mig se saker jag gjort omedvetet som är bra att kunna använda vid jobbansökningar så jag kunnat förstärka mina starka sidor. Jag har fått mycket hjälp med spontanansökningar och det var till stor hjälp nu när jag hörde av mig till Jeanette och fick en anställning.”

Nu har Douglas fått en anställning på Coop och han har uppskattat sin tid hos AlphaCE.

”Det jag uppskattat nästan mest av allt måste vara att min handledare David även brydde sig om min psykiska ohälsa och hade den i åtanke, stärkte mig mycket som person och det ledde sedan till att jag fick ett jobb. Jag har under min tid på AlphaCE växt som person, blivit av med mycket rädslor och vågar nu mer.”

Kategorier
Solskenshistorier

Salma får tillsvidareanställning

I dagarna får Salma en tillsvidareanställd som konsult i AlphaCE bemanningsföretag. Salma är en mycket uppskattad medarbetare och hon arbetar för närvarande hos ISS på Akademiska sjukhuset. Salma är en glad och positiv arbetskamrat som tycker om att prata med alla. Under våren har hon jobbat mycket med Coronastädning.

”Jag är så glad att jobba här med alla trevliga kollegor och arbetet passar mig bra.” säger Salma när hon ska berätta om sitt jobb.

Kategorier
Solskenshistorier

Samarbetet med Sodexo gav Simon jobb

AlphaCE har ett samarbete med Sodexo sedan länge och tack vare jobbcoachen Davids kontakter med Matilda på Sodexo har Simon, som gått Stöd och matchning via Arbetsförmedlingen i Gävle, fått anställning inom lokalvård.

Jag fick ett samtal från Sodexo som berättade att de behövde hjälp med att hitta en lokalvårdare. Vi har många duktiga deltagare hos oss, men jag kom direkt att tänka på Simon. Jag berättade lite om honom och redan dagen efter fick Simon komma på intervju.” berättar David.

Simon tyckte att det var lite nervöst att gå på intervjun, men samtidigt kände han direkt att han hamnat på rätt plats. Efter en kort praktik blev han erbjuden en anställning.

”Sodexo tyckte jättebra om Simon på intervjun och vi kom överens om att börja med en praktik på två veckor då yrkesområdet var nytt för honom. En praktik kan vara ett bra sätt att visa upp vad man kan och prova på ett nytt yrke.” förklarar David.

Även arbetsgivaren är nöjd med samarbetet och rekryteringen.

” Simon har haft en fin utveckling hos oss. Till en början var han avvaktande. Idag är han självgående och kan fatta egna beslut om vad som behövs göras. Simon är noggrann i sitt arbete och stressar inte upp sig trots att vi ibland inom städbranschen jobbar under stressiga förhållanden.” berättar Matilda.

Tiden på AlphaCE har varit väldigt lärorik tycker Simon och han anser att han har fått hjälp att förstå hur en arbetsgivare tänker och vad man ska tänka på inför en intervju. Han trivs väldigt bra på sitt nya jobb.

För mig betyder det här jobbet gemenskap och vänner. Det roligaste är kontakten med kunder och de personer man städar med.” avslutar Simon.

Kategorier
Solskenshistorier

Att få sin första lyckade referens

Hur gör man om man aldrig har haft en anställning och därför inte har en referens att hänvisa till? Det blev Bodil Frick varse för några veckor sedan då hon blev kontaktad som referens till Ali Sarvari. Bodil driver ett kampsportcenter i Uppsala och lärde känna Ali för tre år sedan. Han kom dit för att träna, men betalningen för träningsavgiften uteblev.

”Jag förstod att det inte fanns några pengar att ta av till just träning och jag tycker att det är bättre att ungdomarna hänger på vårt gym för att träna och hjälpa till, i stället för att drälla runt på stan.” berättar Bodil.

För några veckor sedan sökte Ali ett jobb hos AlphaCE och han behövde en referens. Han lämnade ut Bodils kontaktuppgifter och fick goda referenser.

”Jag sa precis som jag tycker och känner. Jag berättade om de styrkor som jag ser hos den här killen. Det verkar ha lyckats, för han fick jobbet.” säger en stolt och glad Bodil.