Kategorier
Solskenshistoria

Praktik gav jobb

Costina har gått Stöd och matchning hos AlphaCE i Gävle och nu har hon fått jobb på Humana!

Costina kommer från Rumänien och har bott i Sverige i 6 år. Hon är inte klar med SFI och har sökt arbete under lång tid. När hon började på AlphaCE uttryckte hon intresse för att arbeta inom vården, ett område hon arbetat inom innan hon flyttade till Sverige. Tillsammans med hennes handledare David skapades en plan som bland annat bestod i att ansöka och fullfölja studier på SFI och försöka hitta en praktikplats inom vården.

Costina fick hjälp att få kontakt med Humana och en praktik ordnades på äldreboendet i syfte att hon skulle få erfarenhet av äldreomsorg i Sverige. Det var också en bra möjlighet att träna svenska språket och öka chanserna att få en anställning anställning. Praktiken pågick i två månader och Costina upplevde tiden som både utvecklande och rolig.

Det var tydligt att Costina växte under sin praktik. Hon blev gladare och fick mer energi. Costina pratade om att hon ville förlänga praktiken redan efter några veckor. Det är ett fint betyg till Humana, säger David.

Det blev dock ingen förlängning av praktiken utan det blev i stället anställning för Costina. Vi tror hon blev nöjd ändå 🙂

Kategorier
Solskenshistoria

Fick jobb på Humana

Evelina har varit arbetssökande i ett år och har efter en kort praktik lyckats få anställning på Humana. På bilden ser vi Evelina som är på väg att göra sin första dag på nya jobbet!

Det känns jättebra att få komma hemifrån, att få göra något på dagarna och tjäna sina egna pengar. Det här jobbet betyder jättemycket för mig, berättar Evelina.

Evelina söker egentligen arbete inom ett annat område men det har visat sig vara mycket svårt att hitta jobb under det senaste året. Då är det viktigt att tänka brett och våga prova något nytt. Det fick Evelina hjälp med av hennes handledare David när hon gick stöd och matchning på AlphaCE i Gävle.

Tillsammans med AlphaCE organiserades en praktik inom vården på Humana, ett område Evelina aldrig arbetat inom tidigare. Syftet med praktiken var att Evelina skulle få möjlighet att prova på ett nytt yrkesområde och förhoppningsvis få tillräcklig kunskap för anställning. 

Praktiken skulle pågå i en månad och Evelina var fast bestämd att hon under denna tid skulle övertyga arbetsgivaren att anställa henne. Det kan vi glatt meddela att Evelina lyckades med. Stort grattis till nya jobbet!

Kategorier
Solskenshistorier

Den första som hjälpte mig och på riktigt ville mig väl

Ivy har en universitetsutbildning i företagsekonomi och kom till Sverige från Filipinerna för 10 år sedan. Först bodde hon i Örnsköldsvik, men sedan några år tillbaka bor hon i Borlänge. Hon är väldigt tacksam över den hjälp hon har fått av sin handledare Ingela.

Under alla mina år i Sverige är Ingela den första som på riktigt har hjälpt mig. Hon trodde på mig och hon har hjälpt mig steg för steg, berättar Ivy.

Ingela sa åt Ivy att inte ha så bråttom, utan att ta saker steg för steg. Ivy tyckte också att hon kunde lite på Ingela. Hon var pålitligt och genuin.  Tillsammans satte de mål och delmål. Dessutom fick Ivy ett ökat självförtroende.

Det var bra att delta i seminarierna. Det var skönt att se att vi är många som behöver hjälp. Jag var inte ensam, förklarar Ivy.

Ingela är väldigt glad över att hon har fått vara ”medföljare”, som hon kallar det. Att se en människa få tillbaka livsglädje och drivet mot ett mål är en fantastisk förmån.

Ivy har en utbildning inom ekonomi, men hon älskar att umgås med barn. Det lyser om henne när hon berättar om sina dagar på förskolan. Det är så tillfredställande som medmänniska att se hennes utveckling, berättar Ingela.

Just nu är Ivy timanställd i kommunen men i mars ska hon fortsätta studera svenska för att så småningom gå en utbildning för att bli barnskötare. Hon verkar glad och ser fram emot våren.

Jag är så tacksam för att Ingela tror på mig. Det betyder så mycket, avslutar Ivy.

Kategorier
Solskenshistoria

Driftig jobbsökare

Conny flyttade från Stockholm till Fredriksberg för att han och familjen skulle få en ökad livskvalitet. Efter 14 år som anställd på ett företag som monterade balkonger fanns större delen av kontaktnätet i huvudstaden, men Conny är både kreativ och fast besluten att lyckas hitta ett jobb i Dalarna.

Drömmen är att starta ett företag som naturguide. Jag har stora rovdjur som spetskompetens och intresse. Men att starta ett företag just nu inom turistnäringen, när man inte vet hur pandemin utvecklar sig känns vanskligt, förklarar Conny.

Brist på kreativitet i sitt jobbsökande är det dock inte. Conny har gjort en reflexväst till sig själv, så när han tar kvällspromenaden i mörkret är han en levande reklampelare.

Jag söker jobb i Ludvika kommun och är något av en alltiallo. Jag är social, utåtriktad och praktiskt lagt. Vi flyttade hit till Dalarna precis innan pandemin slog till och mitt gamla kontaktnät finns i Stockholm. Därför är det värdefullt med alla tips och idéer som finns att få, säger Conny.

Kategorier
Solskenshistoria

Unikt samarbete

En utbildning till personlig assistent för att den som är arbetssökande ska få bättre förutsättningar vid en anställning. Det här är ett unikt arbetsmarknadskoncept som utbildnings- och matchningsföretaget AlphaCE och Lystra personlig assistans lanserar tillsammans.

I Sverige har vi lutat oss mot Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsutbildningar för att rusta arbetssökande till ett jobb, men här tar två företaget ett unikt initiativ och erbjuder arbetssökande en konkret utbildningsinsats.

–Det närmaste man kan komma i jämförelse är kandidatutbildningen till industrin. Men de är på en annan nivå.

Jesper Gullstrand, HR-ansvarig på Lystra personlig assistans

Assistansbranschen har ett stort behov av att anställa personliga assistenter och har ofta svårt att fylla behovet. Samtidigt är det viktigt att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen och den kompetens som ska jobba i verksamheten. Därför satsar många arbetsgivare på introduktionsutbildning för dem som anställs.

–Vi erbjuder introduktionsutbildningen till alla arbetssökande som är inskrivna i tjänsten Stöd och matchning hos oss. Det stärker deras cv och ger dem bättre förutsättningar för att få ett jobb.

Maria Mattsson Mähl, vd för AlphaCE.

Kategorier
Solskenshistorier

Fick jobb på Vardaga

Kanittha kommer från Thailand och har bott i Gävle i nästan ett år utan att ha hittat jobb. Men efter att ha gått Stöd och matchning på AlphaCE i Gävle har hon nu fått jobb på Vardaga äldreboende.

”När Kanittha började hos AlphaCE gick vi tillsammans igenom vad hon gjort tidigare och vilka mål hon hade. Kanittha berättade att hon inte hade studerat färdigt SFI och på sikt ville studera till undersköterska. Vi gjorde en plan och det första steget var att ansöka till SFI. Parallellt med studier i svenska tänkte jag att det vore en bra idé om Kanittha fick testa på hur det är att arbeta inom vården”, berättar David som jobbar i Gävle.

Under den första tiden på AlphaCE tog Kanittha eget ansvar över sitt jobbsök, visade drivkraft och hade en bra inställning. Men eftersom hon saknade erfarenhet och kontakter var det svårt att hitta jobb genom vanliga ansökningar.

”Jag märkte på Kanittha att hon verkligen ville ha ett jobb och att hon gjorde sitt bästa för att ordna det på egen hand. Ibland räcker det inte. Jag har kontakt med Vardaga sedan tidigare och ringde upp Gith, chef på Vardaga, för att berätta lite om Kanittha. Jag ville gärna att hon skulle få chansen till en praktik för att lära sig arbetsuppgifterna och visa vad hon kan. Gith gick med på att träffa Kanittha på ett första möte”, berättar David.

Mötet gick bra och Kanittha fick möjlighet att testa på arbetet genom en praktik. Gith berättar att Kanittha var lite blyg i början. Men att hon efter några dagar blev en i gänget.

”Kanittha är en väldigt snäll person som har lätt att lära”, berättar Gith.

David, Kanittha och Gith hade dialog under hela praktiken och det flöt på bra för Kanittha. När praktiken började närma sig sitt slut och tog David kontakt med Gith för en sista avstämning. Gith berättade då att hon tänkte ge Kanittha en timanställning!

”Kanittha är jätteduktig och jag valde att anställa henne därför att hon har lätt för att lära sig, har empati, omtyckt av våra boende och mycket pålitlig. Jag hoppas att hon utbildar sig till undersköterska så hon kan få fast tjänst hos oss”, berättar Gith.

Kanittha är mycket glad över anställningen och är tacksam över den hjälp hon fått på AlphaCE.

”Jag mår mycket bra när jag fick anställningen. ”Jag vill tacka David, utan honom hade jag inte fått det här jobbet. Tack för allting., säger Kanittha.

Kategorier
Solskenshistorier

Sara fick drömjobbet

Sara har gått Stöd och matchning på AlphaCE i Gävle och har fått anställning på Max. Hennes handledare David organiserade en kortare praktik på Max med syfte att Sara skulle lära sig det som krävs för anställning. Det lyckades hon med!

”Det var en underbar känsla att få det här jobbet. Det här jobbet har så mycket att erbjuda och så många snälla kollegor. Jag uppskattar verkligen deras tålamod eftersom jag inte har arbetat med något liknande tidigare.” säger Sara

Sara trivdes på AlphaCE och uppskattade det stöd hon fick av sin handledare David. 

”Det var en fantastisk tid på AlphaCE. Jag uppskattar att det finns handledare som verkligen vill hjälpa en, pushar en till att göra bättre val och som man kan diskutera idéer med.” avslutar Sara. 

Kategorier
Solskenshistorier

Det bästa som hänt mig

Cathrine hade varit arbetslös under många år och helt tappat självförtroendet vad gäller sina förmågor och kompetenser. Hon jobbade i klädbutik för länge sedan och har haft en arbetsträning i Stadsmissionens second handbutik, så butik låg ändå närmst till hands när vi letade arbetsprövningsplats. Önskebutik för Cathrine var Clas Ohlson som först sa nej för att de precis hade fått en ny butikschef. Men Cathrine gav inte upp den drömmen och efter att ha arbetsprövat på Systembolaget någon månad så frågade vi igen och nu blev det ja!

Efter 6 månaders arbetsprövning där Cathrine verkligen gav allt för att visa att hon vill och kan så är hon sedan i slutet av september anställd i butiken på halvtid men får alltid jobba mycket mer om hon vill. Och det vill hon.

”Det här är det bästa som hänt mig förutom när jag fick mina barn”

Det var Cathrines kommentar till sin chef den dagen hon skrev på sitt anställningskontrakt.

Kategorier
Solskenshistorier

Känslan av gemenskap var viktig

Kevin var blev arbetssökande på heltid våren 2020 då hans jobb på Bingohallen i Ludvika försvann på grund av coronapandemin. Han fick Pernilla hos AlphaCE som handledare och tyckte att det var skönt att få ett sammanhang. När andra går i väg till ett jobb kan det kännas ensamt att söka jobb.

”Jag fick känslan av att inte vara ensam”, säger Kevin när han ska beskriva vad som var viktigt med stödet han fick hos AlphaCE.

I slutet på sommaren flyttade Kevin till Karlstad för att studera till lärare i engelska, men redan efter några veckor kände han att det inte riktigt var hans grej.

”Jag tyckte att ämnet engelska var roligt, men kände direkt att lärarrollen inte passade mig.” förklarar Kevin.

Nu har flyttlasset gått till Stockholm och Kevin jobbar på Atoy som lagerarbetare när vi ringer upp honom från AlphaCE för att kolla läget. Vi får också ett sms med en bild från hans arbetsplats. Det är den bilden du ser här.

Kategorier
Solskenshistorier

När ett jobb betyder mer än en lön

Ferhat Kalil har precis fått sitt uppehållstillstånd förlängt tack vare sin anställning. Han jobbar på Café Perrongen i Hudiksvall sedan några veckor, ett café som drivs i samarbete mellan AlphaCE och den ekonomiska föreningen Alla har en plats. Han trivs jättebra och kan tack vare uppehållstillståndet få hit sin fru. Deras lilla bäbis på sju månader är redan i Sverige och självklart betyder det mycket för Ferhat att den lilla familjen kan samlas.

Anki Kroon som jobbar på AlphaCE är både stolt och glad över att hon kunnat hjälpa Ferhat.

Det här var andra gången jag hade Ferhat som deltagare. Han har alltid varit plikttrogen, kommit i tid och varit trevlig mot alla han mött. Det var därför jag tyckte han skulle passa i ett serviceyrke. Egentligen är han skräddare.” berättar Anki Kroon.

Ferhat är förstås väldigt glad och stolt. Han trivs väldigt bra på jobbet.

”Jag jätteglad att jag fick jobb hos AlphaCE och trivs bra med jobbet och jag har jättesnälla arbetskamrater.” säger Ferhat med ett leende.