Nu står Khaled vid operationsbordet igen

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

 

Khaled Al Jassem har 15 års yrkeserfarenhet som operationssjuksköterska i Syrien. Idag bor han i Halland med drömmen om att kunna arbeta i Sverige. AlphaCE har hjälpt Khaled till en arbetspraktik på Hallands sjukhus.

Hallands sjukhus, ett komplett akutsjukhus för specialistvård beläget vid Galgberget i Halmstad, erbjuder en tilltalande vy över både hav och land. Utsikterna verkar även goda för operationssjuksköterskan Khaled, som just nu gör sin arbetspraktik här.

Eldsjälar är ett måste

Chefen för avdelningen Operation på Hallands sjukhus, Pernilla Heinsvig, som letat länge efter rätt kompetens menar att det behövs modiga eldsjälar.

– En av mina kollegor, som brinner för flyktingfrågan och som arbetar på vår infektionsklinik, kom till mig och frågade om jag kunde tänka mig att ta emot en praktikant med den kompetens hon visste att vi sökte på min egen avdelning, Operation. På sin fritid är min kollega mycket engagerad i att hjälpa flyktingar på olika sätt.

Jag kände genast, ja men det är väl klart! Vi letar ju med ljus och lykta efter kompetens, givetvis får han komma hit och presentera sig.

Sedan gick kvarnarna runt Arbetsförmedlingen och den biten, och AlphaCE hjälpte till för att göra det möjligt för Khaled att genomföra praktik på svenska här hos oss. Det behövs eldsjälar som min kollega, personer som verkligen vågar ta kontakt med rätt avdelning eller rätt chefer. Själv hade jag aldrig kommit på tanken att kompetensen kanske fanns nånstans där vi ännu inte letat, berättar Pernilla Heinsvig, chef för avdelningen Operation på Hallands sjukhus.

Om Khaled, efter fullgjord praktik, tar anställning på sjukhuset får han omkring 2 500 nya kollegor, som alla arbetar med att ge specialistvård till invånare i hela Hallands län.

Tips för en lyckad praktik

Vilka tips har då Pernilla Heinsvig att ge till andra sjukhus?

– En arbetspraktikant ska vara knuten till en enda person till att börja med, en person som visar honom eller henne runt, som får personen att känna sig välkommen. Som praktikant ska man inte behöva skjutsas runt för mycket i början. Man ska hjälpa praktikanten att komma till rätta med språket till att börja med. Det är den enda utmaning jag ser med att ta emot en sjukvårdsutbildad praktikant med lång yrkeserfarenhet från sitt hemland – språket. Men det lär sig ju Khaled här hos oss! Om bara personen är öppen och vill så går det. Egen vilja är en grundförutsättning, säger Pernilla Heinsvig.

Validerad legitimation blir fast anställning

Det går fantastiskt bra för Khaled. Pernilla Heinvig skryter upp Khaled rejält när AlphaCE kommer på besök för att göra en s.k. praktikuppföljning.

– Khaled är otroligt kompetent och har lärt sig språket och yrkestermerna mycket fort, han tillför massor med positiv energi i arbetsgruppen och han är väldigt omtyckt av alla.

Så fort Khaled har fått sin legitimation validerad och översatt kommer han att få en fast anställning, det står helt klart. Legitimationen hon nämner gäller för yrket operationssjuksköterska, något som Khaled har ägnat större delen av sitt yrkesverksamma liv åt redan…

– Fantastiskt roligt för mig att höra att det ser lovande ut för Khaled, såklart, säger Heléne Jonsson, Account Manager på AlphaCE i Halland.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”1479″][/vc_column][/vc_row]