Kategorier
Solsken Solskenshistorier

Kunskap och erfarenhet som Sverige behöver

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_single_image source=”featured_image” img_size=”large”][vc_column_text]När systemet fungerar som det är tänkt kan integrationsresan gå snabbt. På ett år har Nzabonimpa gått igenom SFI, verifierat sina kunskaper och hittat jobb som språklärare genom Stöd och matchning.
I Uganda utbildade sig Nzabonimpa till språklärare i Engelska och Franska och han undervisade bland annat i flyktingläger. Sedan flytten till Sverige förra sommaren har han varit en mycket flitig och engagerad elev i SFI-undervisningen på AlphaCE i Falun och har även verifierat sina tidigare studier för att få nytta av dessa i Sverige. Idag jobbar Nzabonimpa på Lugnets Gymnasium som vikarierande språklärare. Ett arbete han fått genom egen drivkraft och tjänsten Stöd och Matchning på AlphaCE.

– Han är så glad och lycklig över att ha kommit ut i jobb snabbt, berättar Ann som är handledare i Stöd och matchning. Nzabonimpa ser möjligheterna och alla är så imponerade av hans framsteg. Han är en riktigt trevlig ödmjuk kille som har varit jätteroligt att ha i gruppen.


Martina Johansson är nationell rektor på AlphaCE:s Svenska för invandrare (SFI) och hon tycker det är viktigt att personer som har möjlighet och kompetens, som efterfrågas på svenska arbetsmarknaden, kan gå igenom systemet snabbt och komma ut i arbete.

 

– Nzabonimpa besitter kompetenser som är viktigt för det svenska samhället, poängterar Martina. Många skolor är underbemannade och det är svårt att få tag på personal. Det är stor efterfrågan på lärare, språklärare och annan pedagogisk personal. Han har också erfarenhet av att arbeta med människor som har gått igenom svåra situationer och den kompetensen kan användas i skolan och på svenska arbetsmarknaden i mötet med olika målgrupper.

– Genom sina erfarenheter har Nzabonimpa möjlighet till olika förhållningssätt och förståelse i mötet med människor, fortsätter Martina. Detta är mjuka kompetenser och egenskaper som är efterfrågade och viktiga på arbetsmarknaden.

Här är en intervju vi gjorde med Nzabonimpa under hans SFI-utbildning på AlphaCE och som den språklärare han är poängterar han vikten av att snabbt knäcka koden för att komma in i samhället.[/vc_column_text][vc_video link=”https://youtu.be/vbxv1D9yT5I”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”1479″][/vc_column][/vc_row]

Kategorier
Solsken Solskenshistorier

Shadi och Salah är tacksamma för all hjälp

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_single_image source=”featured_image” img_size=”large”][vc_column_text]Shadi och Salah valde AlphaCE i Stöd och matchning och snart därpå fick båda säsongsjobb som takskottare. Salah fick även jobb med att dela ut reklam på helgerna. Under våren presenterades Shadi och Salah för en arbetsgivare på en fabrik utanför Hudiksvall. Arbetsgivaren valde att anställa båda två och idag jobbar de heltid där och trivs mycket bra.

-Det bästa med jobbet är arbetskamraterna. Vi samarbetar, alla är snälla och det är inget gnäll. Det är också bra att få en riktig lön, säger Shadi.

– Jag är tacksam för min tid på AlphaCE. Jag fick hjälp med att skriva CV, fick kontakt med flera företag, fick gå på flera intervjuer och har fått två jobb. Mina kompisar undrar hur jag fått jobb och jag berättar om AlphaCE. Både till vänner i Hudiksvall och i andra städer. Jag gör bra reklam för er på AlphaCE, säger Shadi.

– Det är bra personal som hjälper oss, instämmer Salah. De är snälla, lyssnar och hjälper alltid.

Hudiksvallskontoret önskar Shadi och Salah lycka till i arbetslivet![/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”1479″][/vc_column][/vc_row]

Kategorier
Solsken Solskenshistorier

Sahar tycker att praktik är en bra väg till jobb

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_single_image source=”featured_image” img_size=”large”][vc_column_text]Denna solskenshistoria tar sin början i mars då Sahar skrev en kommentar på AlphaCE:s facebooksida. Hon skrev: Hej. jag vill jobba! Ann i Kundtjänsten på AlphaCE svarade direkt och kopplade efter samtalet ihop henne med kollegorna i Malmö där Sahar bor. Efter beslut från Arbetsförmedlingen kunde Sahar snart börja på Stöd och matchning och därmed få hjälp att hitta jobb. 

Sahar kunde tänka sig att jobba med det mesta men ville absolut inte praktisera eftersom hon hade dåliga erfarenheter av att bli utnyttjad som gratis arbetskraft. Hon tog till sig coachningen väl och presenterade sig för många arbetsgivare.

(Översättning: Svarar i ett privat meddelande.)

När hennes handledare på AlphaCE presenterade ett jobb för henne på Folkets bageri i Malmö skickade Sahar in sitt CV och fick gå på intervju efter bara någon dag. Hon visste inte mycket om branschen men arbetsgivaren ville ge henne en chans. När chansen inledningsvis innebar praktik backade Sahar men efter att ha pratat med sin handledare kände hon att det var värt ett försök.

– Sahar tog till sig coachningen mycket bra och arbetsgivaren har varit mycket seriös i samarbetet, berättar Sammar som är handledare i Stöd och matchning. Det känns viktigt för mig att ha en god relation med företaget som tar emot våra deltagare på praktik, så jag vet att de håller vad de lovat. Det känns underbart när det går bra hela vägen!

Den första september är en lyckodag för Sahar för då skrev hon på sitt kontrakt och fick även ett diplom för sin avslutade utbildning som kallskänka. Hon är så stolt och det är vi också över henne!

– Praktik är bra, det kan leda till jobb på riktigt, se på mig! Jag känner mig stolt och mer självsäker när jag presenterar mig för människor nu. Jag känner mig självständig. Jag vill tipsa alla att söka jobb ihärdigt, det finns mycket jobb och man ska våga prova på nya yrken. Sist men inte minst välj AlphaCE för de hjälper till på riktigt!

Sahar fick hjälp genom tjänsten Stöd och matchning och det är handläggaren på Arbetsförmedlingen som beslutar vem som har rätt till tjänsten. När man fått ett beslut får man själv välja vilken leverantör man vill gå hos för att få hjälp i sitt jobbsökande. AlphaCE har en vision om att alla människor har en plats på arbetsmarknaden och för att nå dit krävs det goda kontakter med företag som behöver rekrytera. Sammar är handledare på AlphaCE och i hennes uppdrag ingår bland annat att matcha rätt arbetsgivare till rätt deltagare.

– Jag har fått mycket hjälp och är så tacksam! Jag vill tacka Sammar för att hon presenterat mig för min nuvarande arbetsgivare. Jag har fått så mycket information om arbetsmarknaden och mina rättigheter och skyldigheter. Jag har lärt mig nya ord som jag inte kunnat tidigare. Jag vill också tacka min handledare Aneta så mycket för hon hjälpte skapa mitt CV och personliga brev. Hon har haft tålamod och lyssnat när jag försökt förklara saker.

Hela livet påverkas av att gå från att vara arbetssökande till att ha fått ett jobb. Plötsligt öppnas nya möjligheter och man får nya rutiner. Vi frågade Sahar vad i hennes liv som har förändrats sedan hon började jobba på Folkets bageri.

– Mycket! Min dagsrutin har förändrats och jag känner mig mer stolt. Nu kan jag ta lån och köpa lägenhet så jag slipper vara inneboende. I mötet med mina kollegor har jag kommit närmare andra kulturer som jag inte visste mycket om det är givande!

Sahar skrev till AlphaCE igen när hon hade nått sitt mål och börjat arbeta.

När Sahar hade nått sitt mål och börjat jobbat som kallskänka skrev hon ett nytt meddelande på AlphaCE:s Facebook-sida och Ann som arbetar i kundtjänsten jublade när hon såg meddelandet. Hur kändes det för dig Ann att få återkopplingen från Sahar att hon fått den hjälp hon bett om av kollegorna i Malmö?

(Översättning: Hej, vilken glad nyhet, lycka till i ditt liv.)

– Jag kan inte beskriva känslan jag fick när jag läste hennes meddelande, jag blev så glad! Hon hade så dåliga erfarenheter av att söka jobb och hade varit mycket besviken förut, men nu hade hon fått ett nytt hopp i livet. Jag blir så glad när jag vet att våra deltagare har fått rätt hjälp och hittat jobb!

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”1479″][/vc_column][/vc_row]

Kategorier
Solsken Solskenshistorier

Jonas tog chansen och fick jobbet

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_single_image source=”featured_image” img_size=”large”][vc_column_text]När Jonas i Falun började på Stöd och matchning hade han dåliga erfarenheter med sig när det gällde att söka jobb. Han var utbildad bilmekaniker och teamet på AlphaCE såg att det fanns goda chanser att komma in på arbetsmarknaden om de hjälptes åt. Ann, som var Jonas handledare, peppade honom och gav honom det stöd han behövde för att ta nästa steg. Parallellt med denna process kontaktade hennes kollega Pär däck- och bilverkstaden Vianor för att ordna en praktikplats.

– Jag ville hjälpa Jonas att tro på att det fanns en väg framåt, berättar Ann som är handledare i Stöd och matchning på AlphaCE i Falun.

Jonas fick komma på intervju på Vianor och fick chansen att göra några veckors praktik. Därefter blev han provanställd som däckbytare. Det ena gav det andra och nu är han anställd som bilmekaniker.

– Han växte ju genom att han fick chansen, nu har han fått ansvar och förtroende. Det vände totalt när man såg hans utveckling. Så fort han kom in på Vianor började hända grejer. Han gav det en chans och sen vart han kvar där.

Tjänsten Stöd och matchning handlar om att lära känna våra deltagare så att vi förstår vad de vill och vad de behöver för att nå sitt mål. Genom goda kontakter med företag som vill anställa kan vi sedan matcha rätt person till rätt plats. Vi brinner för vår vision om att alla har en plats på arbetsmarknaden och vi älskar att se människor komma till sin rätt.

Vi önskar Jonas lycka till i framtiden och gläds åt att Vianor fått en ny bilmekaniker![/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”1479″][/vc_column][/vc_row]

Kategorier
Solsken Solskenshistorier

Vi får följa med en bit på vägen i människors liv

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_single_image source=”featured_image” img_size=”large”][vc_column_text]En anvisning från Arbetsförmedlingen, en deltagare som söker jobb, en snabb matchning och sen in med nästa. Eller: En människa som behöver en inkomst och ett socialt sammanhang, som kommer till oss och berättar vem hon är, vad hon vill och vad hon kan. Som delar med sig av sig själv och som berättar en historia om sitt liv. Berättar för Kenneth i Sundsvall som tackar för förtroendet och som gör allt han kan för att hitta vägen fram till jobb. Detta är verkligheten för oss på AlphaCE. Vi får gå med en bit i människors liv när de behöver lite extra hjälp med det de saknar just då. Och vi får mångdubbelt tillbaka.

När Leah började på Stöd och matchning berättade hon om sina drömmar inför framtiden och vad som format henne till den hon är idag. Kenneth och hans kollegor på AlphaCE använde detta för att kunna hjälpa henne ta nästa steg på arbetsmarknaden. Genom vår Jobbmässa fick hon snabbt börja jobba som timvikarie på Quality Hotel i Sundsvall. AlphaCE kontaktade därefter Fishkiss Spa och presenterade Leah. De blev intresserade av att anställa henne och erbjöd henne jobb på heltid.

– Ni på AlphaCE har varit jätteviktiga för mig, berättar Leah. Dels för att hjälpa till med företagskontakter, men också genom att följa upp och ge råd. AlphaCE är och har varit min mentor, en otrolig trygghet för mig.

Fishkiss Spa som ligger i Sundsvalls centrala galleria erbjuder sina kunder vanlig manikyr och pedikyr, men även fiskpedikyr och massage. Leah tycker jobbet är mycket intressant och hon får träffa många nya människor från olika samhällen och kulturer.

Leah är utbildad journalist i sitt hemland Kenya och hon kom till Sverige 2014. Samtidigt som hon studerade både på SFI och på Komvux jobbade hon extra på ett café. Har också jobbat som personlig assistent. Leah är också författare berättar hon och har nyligen gett ut en bok som heter I in every you. Det är en poesibok skriven på engelska och skrivandet har varit en helande process för Leah genom livet. Här delar hon med sig av en dikt ur boken.

FLAWED PERCEPTION
Broken reflections of who you are
Low self esteem built from beliefs
of what we have heard
All become a destroyed sense of what should be
Premature declaration of life
Miscellaneous perceptions of life
Without a purpose we go into existence
We are a merely awake in a place
Honestly diluted with lies
What is the sense of honest losses
We are walking shadows of  awed perception.

Leah drömmer om att bli journalist i Sverige och har också tankar på att bli politiker. Hon vill vara en röst för kvinnor, både för de som invandrar till Sverige men också i ett perspektiv för alla kvinnor oavsett samhälle. Hennes drömmar för henne framåt och drivkraften märks i varje möte med henne.  När Kenneth, som varit Leas handledare i Stöd och matchning, berättar om hennes väg till en anställning är han ödmjuk inför uppgiften att få följa med några steg på hennes resa i livet.

– Jag ser inte så glad ut på bilden men jag är otroligt tacksam och glad. Jag har lärt mig väldigt  mycket av att få lära känna Leah och höra om hennes liv och hur hon brinner för att hjälpa kvinnor som lever under förtryck.

Slutligen vill vi skicka med en uppmaning om att följa Leahs fortsatta resa genom hennes blogg och vi instämmer i det citat Leah inleder bloggen med:

– Good company in a journey makes the way seem shorter. — Izaak Walton

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”1479″][/vc_column][/vc_row]

Kategorier
Solsken Solskenshistorier

Nu kan Aida planera sitt liv

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_single_image source=”featured_image” img_size=”large”][vc_column_text]När våra deltagare hittar sin väg in på arbetsmarknaden påminns vi om varför uppdraget är så viktigt – det är till och med livsviktigt. Att ha ett arbete gör att man kommer in i ett sammanhang, får kollegor, får en lön och kan planera sin framtid.

Aida fick hjälp att hitta jobb genom Stöd och matchning på AlphaCE när hon hade varit i Sverige i tio månader. Hon tog chansen att göra en kort praktik på vårt samarbetsföretag Sodexo och blev därefter erbjuden jobb. Nu har Aida arbetat på Sodexo i ett år och Christian som är Account Manager på AlphaCE fick träffa henne för att ställa några frågor om hur hennes liv påverkats av att få ett jobb. Det blev en glad återträff och Aida trivs med sitt nya liv.

Du blev ju erbjuden praktik på två olika företag när du gick Stöd och matchning. Varför valde du Sodexo?

– Jag tycker om att ha variation på arbetet och på Sodexo får jag göra olika saker. Jag vill inte bara städa hela dagen utan tycker om att få byta om och jobba i köket också.

Hur var din upplevelse av att komma till oss på AlphaCE?

– Det var spännande och jag lärde mig mycket om svenska språket och om den svenska kulturen. Jag lärde mig jättemycket. Sedan frågade de mig om jag var intresserad av att arbeta på Sodexo och det var jag. Jag fick göra praktik på Sodexo i en vecka och de tyckte att jag jobbade bra så jag fick börja arbeta.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

– En vanlig dag kommer jag till jobbet klockan 6.00 och städar alla klassrum och toaletter på den skola jag är på. Jag städar fram tills klockan är 9.00. Sedan byter vi om och går till köket och fixar lunch till alla barnen. Efter det gör vi mellis till barnen som är kvar på eftermiddagen.

Hur trivs du på jobbet?

– Jag trivs bra, jag vikarierar på olika skolor där jag städar och jobbar i köket. Jag träffar många barn på jobbet och de hejar på mig på stan om vi möts. Det är jätteroligt! Det bästa med jobbet är att få träffa barnen på skolorna och mina arbetstider. Jag tycker om att vara ledig på helgerna.

Hur har det påverkat dig att du har ett arbete och en lön?

– Pengar är jätteviktigt. Jag håller på att ta körkort och planerar att köpa en bil. Jag och min sambo vill också skaffa barn. Nu kan jag hjälpa min familj i El Salvador.

Är du nöjd med din tid på AlphaCE?

– Jag är jättenöjd med det jag lärde mig på AlphaCE! Jag har rekommenderat mina vänner som är arbetslösa att gå på Stöd och matchning på AlphaCE.

När Christian berättar om mötet med Aida är han stolt och lycklig över att ha varit med och hjälpt henne att få jobb på Sodexo. Han vill så gärna att alla ska förstå vilken skillnad ett arbete gör för en människa. Att det handlar om viktiga saker som att känna gemenskap, att ta kontroll över sitt liv, att kunna planera sin framtid och att kanske till och med våga sätta ett nytt liv till världen. Livsviktiga saker.

Hur har det varit att få vara en del av denna solskenshistoria?

-Det är hela anledningen till att jag kliver upp på morgonen och går till jobbet. För mig har det alltid varit viktigt att få en meningsfullhet i jobbet och det är exakt vad en sådan här historia ger mig.

Studier visar att den genomsnittliga etableringsperioden är mellan sju till nio år för en nyanländ. Det bästa som finns för svensk ekonomi är att förvandla bidragstagare till skattebetalare. Egentligen har jag bara gjort mitt jobb när jag sammanfört en arbetssökande och en arbetsgivare, men det ger mig väldigt mycket att få bidra.

En förutsättning för att vi ska kunna hjälpa våra deltagare hitta jobb är att vi har goda samarbete med företag som vill rekrytera. Sodexo har länge varit en god samarbetspartner till oss och vi är så stolta för ert förtroende att få hitta rätt medarbetare. Vi är imponerade av hur ni tar er an ny personal som skolas in i arbetet.

Slutligen vill vi önska dig Aida lycka till med ditt fortsatta liv i Sverige![/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”1479″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_video link=”https://youtu.be/O8sGJ4CBGK8″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][/vc_column][/vc_row]

Kategorier
Solsken Solskenshistorier

Vi fixade skor så Alieu kunde börja jobba

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_single_image source=”featured_image” img_size=”large”][vc_column_text]Våra handledare i Stöd och matchning träffar många olika människor med olika utmaningar i sitt jobbsökande. Med gemensamma krafter gör man det omöjliga möjligt. Tillsammans med engagerade arbetsgivare från näringslivet, skickliga handläggare på den lokala Arbetsförmedlingen och deltagarna själva hittar man vägen till jobb.

Björn är handledare i Stöd och matchning i Kalmar och här delar han med sig av en solskenshistoria där just detta enträgna samarbete spelade en avgörande roll. Läs hans berättelse om hur Alieu hittade sin plats på arbetsmarknaden.

Anteckningar från våren 2018, Kalmar

På nyårsdagen landar planet som gör Sverige än rikare på mångfald. Alieu får äntligen leva med sin hustru Linda i Sverige. Med glädje och driv kommer Alieu snart i kontakt med AlphaCE vilket visar sig vara ett lyckat drag för Alieu. Hans största önskan är att få jobba på bygge med betong och armering. Ett arv han vill ta med sig från sin pappa.

Hos oss presenteras Alieu för flera olika arbetsgivare som har anställningsbehov. Efter en trevande start ser vi potentialen i honom. Vi får kontakt med Magnus på företaget Ziwa och ett studiebesök senare ser även de kraften i Alieu.

Alieu eller numera ”Alle” har idag en praktik på Ziwa mekanisk tillverkning på Öland. Med lite farthinder ekonomiskt på vägen dit har vi nu lyckats få till det och Magnus tycker det fungerar det jättebra.

Det bästa med praktiken är att kollegorna har fått honom att känna sig som hemma. Och han är lycklig över denna chansen. Alle är beredd på att ge allt och vill bli expert som sina kollegor, som han ser upp till väldigt mycket. Alles arbetsuppgift är nu att stå vid metallsågen. Han läser ritningar och ”specar” för att kapa enligt beställning.

Alle är så lycklig nu för att vi på AlphaCE jobbat så hårt för att få honom att drömma igen om framtiden. Vi har gjort det lättare för honom och han är tacksam för denna chansen.

Som kärleksinvandrare har man inte lika många möjligheter så vi på AlphaCE lyckades fixa fram ett par arbetsskor då det var nödvändig skyddsutrustning.

Ziwa har hjälpt honom med busskort för Alle ska kunna ta sig till jobbet. Alle själv måste gå upp vid 4:00 för att hinna till bussen.

Sommaren 2018, Kalmar

Jag träffade Alle på en musikkonsert och han kom fram och kramade om mig. Han var så glad för att han hade fått chansen att komma in på en arbetsplats. Företaget ligger på Öland och han har fått samåka med en kollega som kör bil från fastlandet. Detta har underlättat mycket. Praktiken har gått jättebra, men eftersom Alle behövde lära sig både ett nytt yrke och ett nytt språk blev det en lång praktikperiod på tre månader. Personalen på Ziwa var mycket nöjda med praktiken och valde därför att gå vidare med en anställning. Jag kontaktade hans handläggare på Arbetsförmedlingen och fick komma in med blanketten för nystartsjobb direkt. Efter ett snabbt beslut från handläggaren kunde anställningen starta efter två veckor. Han är en lycklig man just nu och vi är alla så glada!

Fredag 17/8, Kalmar

Alle berättar idag att vi på AlphaCE förändrat hans liv. Att vi såg kraften i honom gjorde honom ännu starkare. Det Alle minns bäst är att han en gång sa till mig att göra mig stolt. Men jag sa att gör dig själv stolt. Det var visdomsord som han aldrig glömmer. Det är så han lever och jobbar idag. Att göra sig själv stolt. Detta var ord som värmde mitt hjärta och en stolthet att få ta del av. Detta är ett livsöde som jag påverkat.

Alle är en väldigt omtyckt kollega och hela gänget är mycket glada att just han fick chansen på Ziwa. De hjälper honom med svenskan och den blir bara bättre hela tiden. Alle tar för sig och är inte rädd för att fråga om det något han inte förstår. Chefen pratar bara svenska och är det något han inte förstår så hjälper kollegorna till med lite engelska.

Vad ska Alieu göra med första lönen? Det var en fråga som var väldigt svår att greppa. Lön har han inte fått på väldigt länge. Han ska köpa nya arbetsskor. De han fick av oss var lite för stora för honom. Sen ska han köpa frun en blomma eftersom hon har stått bakom honom hela vägen.

Alle är en de finaste och snällaste människor jag stött på. Han är så oerhört tacksam mot oss på AlphaCE.

/Björn Ljunggren, handledare i Stöd och matchning på AlphaCE[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”1479″][/vc_column][/vc_row]

Kategorier
Solsken Solskenshistorier

Speedintervju på AlphaCE ledde till jobb

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_single_image image=”8364″ img_size=”large”][vc_column_text]

Angosom är ett strålande bevis på att en praktikplats kan övergå i en anställning. Susanne är handledare i Stöd och matchning på AlphaCE och hon delar med sig av en av sommarens solskenshistorier med deltagare som fått jobb.

-Vi hade bjudit in till Speedintervju på AlphaCE Ludvika och Håkan på Dalarnas Golv och kakel AB ville hitta en ny medarbetare. När det var Angosoms tur att presentera sig fick de bra kontakt direkt. Det glimmade liksom till när de började prata med varandra och det blev bestämt att han skulle få göra praktik på företaget. Håkan sa att om det funkade ville han gå vidare med en anställning.

Praktiken gick bra och den 16:e juli började Angosom jobba som snickare/golvläggare på Dalarnas Golv och kakel AB.

-Både jag och handläggaren på Arbetsförmedlingen jublade när vi fick beskedet om att Angosom fått jobbet, berättar Susanne stolt. Gladare man får man leta efter!
Vi på AlphaCE vill tacka alla som gjort detta möjligt. Det är när vi jobbar tillsammans som vi når vår gemensamma vision om att alla har en plats på arbetsmarknaden.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”1479″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kategorier
Solsken Solskenshistorier

Jobbet på O’Learys gav nya vänner

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_single_image source=”featured_image” img_size=”large”][vc_column_text]Stöd och matchning är en tjänst som hjälper människor som står längst från arbetsmarknaden och som behöver extra stöd i sitt jobbsökande. Det är Arbetsförmedlingen som beslutar om vem som har rätt till tjänsten och det är den arbetssökande som väljer vilken aktör man vill ta hjälp av.

Vår vision på AlphaCE är att alla har en plats på arbetsmarknaden och vi gör allt vi kan för att hjälpa våra deltagare att hitta jobb. En viktig del i detta är att vi har goda relationer med företag som vill rekrytera. Vi är så tacksamma för alla engagerade arbetsgivare som genom att rekrytera genom AlphaCE är med och gör skillnad i människors liv.

När Raman och Luwam började på AlphaCE träffade de Ann som blev deras handledare i Stöd och matchning. Genom rätt stöd och hjälp har de nu båda fått jobb på O’Learys i Bollnäs. Detta blev deras första jobb i Sverige.

– Vi fick uppmuntran och råd inför intervjun och under praktikperioden, berättar de. Vi har fått nya vänner, kan börja att tänka på framtiden och det blir möjligt att skaffa körkort.

Raman vill gärna plugga vidare men ser att det är möjligt att jobba på O’Learys även om man flyttar till en annan ort.

  – Jag är jätteglad att jag kunde hjälpa Luwam och Raman, berättar Ann. Att hjälpa dem ta första steget. Nu är de starka, har fullt med självförtroende och kan försätta resan till en lysande framtid. Jag vill också tacka Michel och Emma på O’Learys för deras stora hjärtan och för ett jättefint samarbete.

Emma är chef på O’Learys och hon är nöjd med hur samarbetet har fungerat med AlphaCE.

– Vi på Olearys har haft väldigt bra nära kontakt med AlphaCE hela vägen, berättar Emma. Vi fick fin personal som fortsätter utvecklas hos oss.

 

Avlsutningsvis vill alla vi på AlphaCE önska Raman och Luwam lycka till på jobbet och med sina nya liv i Sverige![/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”1479″][/vc_column][/vc_row]

Kategorier
Solsken Solskenshistorier

Ulf fick hjälp att söka jobb genom Stöd och matchning

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_single_image source=”featured_image” img_size=”large”][vc_column_text]Ulf har lång arbetslivserfarenhet och han hade sökt många jobb innan han kom till Stöd och matchning på AlphaCE.

– På AlphaCE fick jag stöd i att söka jobb, berättar Ulf. Jag fick goda råd och tips och jag är väldigt nöjd med hjälpen jag fick.

Med rätt stöd och med idogt sökande fick Ulf en heltidstjänst på HIAB AB i Hudiksvall.

– Jag blev väldigt glad för Ulfs skull berättar Muna som är handledare i Stöd och matchning. Han var jobbredo och han var mycket aktiv i sitt jobbsökande.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”1479″][/vc_column][/vc_row]