Nyamko Sabuni får styrelseplats i AlphaCE

Pressmeddelande 2016-02-09

 Nyamko Sabuni får styrelseplats i AlphaCE

Utbildnings- och coachningsföretaget AlphaCE grundades för fyra år sedan och styrelsen har i princip sett likadan ut sedan starten. Nu väljer ägarna att i samband med bolagsstämman idag den 9 februari kl. 15 att för första gången ta in en ny ledamot i styrelsen. Den nya ledamoten är Nyamko Sabuni, f.d. Integrationsminister.

– Nyamko Sabuni är en kunnig och erfaren person. Hennes erfarenhet från de politiska systemen blir en stor tillgång, eftersom vi arbetar på uppdrag av samhället och politikerna. Samtidigt har hon erfarenheter från näringslivet och storbolag i kombination med att hon som barn vuxit upp i en flyktingfamilj. Hon symboliserar mycket av det som AlphaCE står för, säger Maria Mattsson Mähl, vd för AlphaCE.

Nyamko Sabuni har stor erfarenhet efter ha bland annat varit riksdagsledamot, statsråd och nu hållbarhetschef i teknikkonsultbolaget ÅF. Nyamko Sabuni får ofta frågan om styrelse- och förtroendeuppdrag, men brukar normalt tacka nej.

– Jag har valt att tacka ja till detta styrelseuppdrag därför att jag har haft förmånen att följa Maria Mattsson Mähl och AlphaCE under en lång period. Det arbete som företaget gör är viktigt och jag tror min kompetens kan bidra till företagets utveckling. Att företaget dessutom har en tanke om att expandera internationellt tycker jag är fascinerande. Svensk arbetsmarknadspolitik kan göra skillnad för många länder, säger Nyamko Sabuni.

AlphaCE lämnar i samband med bolagsstämman in sitt fjärde bokslut. Företaget har haft en gasellartad utveckling från att första verksamhetsåret omsätta 12 msek till ett bokslut 2015 som visar på en omsättning på ca 180 msek. Dessutom visade företaget ett positivt preliminärt resultat på ca 20 msek.

– Vi har gjort ett bra resultat under 2015. Det innebär att vi kan investera för framtiden. Vi har avsatt resurser för såväl IT-utveckling som kvalitetsförstärkningar. Ny teknik kan underlätta språkinlärning och skapa bättre förutsättningar för våra deltagare att komma in på arbetsmarknaden, säger Maria Mattson Mähl, vd AlphaCE.

AlphaCE återinvesterar hälften av vinsten i bolaget.

Om Nyamko Sabuni:
Riksdagsledamot under perioden 2002 – 2006 och statsråd under perioden 2006 – 2013. Mellan 2006 – 2010 Integrationsminister och Jämställdhetsminister. Mellan 2010 – 2013 biträdande Utbildningsminister och Jämställdhetsminister. Sedan hon lämnade politiken 2013 är hon hållbarhetschef och sitter i bolagsledningen för det börsnoterade teknikkonsultföretaget ÅF.