Kategorier
Nyheter

AlphaCE satsar på utsatta målgrupper

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Pressmeddelande 2019-08-08

Ett bemanningsföretag med fokus på dem som har det tuffast på arbetsmarknaden blir nästa steg för AlphaCE, som gillar att ta sig an utmaningar som andra tror är omöjliga.

AlphaCE 2012 startade med en vision att ”alla har en plats på arbetsmarknaden” och företaget har fått både uppmärksamhet och utmärkelser för sitt arbete med att hjälpa arbetssökande ut i jobb. Strax före årsskiftet lämnade grundaren Maria Mattsson Mähl över vd-rollen till Erik Gustafsson för att kunna fokusera på nya affärsmöjligheter.

Ett av de projekten som hon fokuserat på är det dotterbolag som nu lanseras. Det nya företaget kommer att nischa sig mot dem som står längst från arbetsmarknaden.

 

Vi vet av erfarenhet att många arbetsgivare vill ta ett stort samhällsansvar. Däremot kan det vara svårt att anställa personer som ännu inte talar svenska eller som har en funktionsvariation som kräver extra stöd. Genom att skapa ett nischat bemanningsföretag för dessa målgrupper kan vi underlätta för arbetsgivare som vill göra mer, säger Maria Mattsson Mähl.

 

AlphaCE finns på 24 orter i landet men bemanningsverksamheten kommer initialt att fokusera på Mälardalen. Stephan Rings, affärsområdeschef för verksamheten, är stationerad på AlphaCE:s huvudkontor i Uppsala. Han har gedigen erfarenhet av att starta bemanningsverksamhet och trots att det finns tecken på lågkonjunktur tycker han att det är rätt läge att starta ett bemanningsföretag.

 

Min erfarenhet är att företagen ofta ser över sin affärsmodell i lågkonjunktur. Det blir allt viktigare med hållbarhetsfrågor och samhällsansvar så det är nog helt rätt tajming för den här typen av verksamhet, säger Stephan Rings.

 

Att starta bemanningsverksamhet har inte varit någon självklarhet för AlphaCE. Tvärtom har företaget avböjt förfrågningar genom åren.

 

Med den här tydliga nischen känns det naturligt och rätt för oss. Vi har redan flera intresserade kundföretag, avslutar Maria Mattsson Mähl

 

Kontakt

För mer information kontakta Stephan Rings på telefon 0770-337040 alternativt e-post [email protected]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kategorier
Nyheter

Erik Gustafsson ny VD

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_single_image image=”8783″ img_size=”full”][vc_column_text]Styrelsen för AlphaCE har utsett Erik Gustafsson till ny VD. Erik Gustafsson har senast varit vice VD för AlphaCE.

Styrelsen anser att Erik Gustafsson besitter de egenskaper som krävs för att i närtid fullfölja företagets omorganisation och långsiktigt rusta personal och verksamhet för en tillväxtresa.

Erik Gustafsson ersätter nuvarande vd, Maria Mattsson Mähl, som även är grundare och huvudägare. Hon har jobbat operativt i företaget sedans starten 2012. Hon kommer fortsätta vara huvudägare och även ingå i styrelsen för AlphaCE.

Kontakt
Lotta Nordholm, kommunikationschef
Telefon: 076-014 12 06
Epost: [email protected][/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row]

Kategorier
Nyheter

AlphaCE-koncernen lägger varsel

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Pressmeddelande, 2018-09-18

Med anledning av att Arbetsförmedlingens volymer hos externa leverantörer minskat dramatiskt det senaste halvåret varslar AlphaCE idag 67 personer. Arbetsförmedlingen har det senaste året anvisat allt färre deltagare till tjänsten Stöd och matchning och när volymerna halveras på kort tid får det konsekvenser för hela branschen.

– Det är förstås tråkigt att vi måste montera ner väl fungerande verksamheter med en fantastisk personalstyrka, men på kort sikt handlar det om att rädda företaget och då behöver vi minska kostnaderna, säger Maria Mattsson Mähl, vd för AlphaCE.

Trenden är generell och även inom förberedande insatser och arbetsmarknadsutbildningar har volymerna som Arbetsförmedlingen anvisar minskat. Det påverkar hela branschen och Maria Mattsson Mähl, vd hoppas att ledande politiker förstår konsekvenserna för de arbetssökande när aktiva insatser försvinner på det här sättet:

– I ett tjänsteföretag är lönerna de största kostnaderna och när intäkterna viker snabbt då måste vi tyvärr anpassa organisationen utifrån det nya läget trots att det finns många arbetssökande som skulle behöva vår hjälp.

Kontakt:

Maria Mattsson Mähl, vd AlphaCE, 070-696 10 33.[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1537274141102{border-top-width: 2px !important;border-right-width: 2px !important;border-bottom-width: 2px !important;border-left-width: 2px !important;padding-top: 15px !important;padding-right: 15px !important;padding-bottom: 15px !important;padding-left: 15px !important;border-left-color: #c8102e !important;border-left-style: solid !important;border-right-color: #c8102e !important;border-right-style: solid !important;border-top-color: #c8102e !important;border-top-style: solid !important;border-bottom-color: #c8102e !important;border-bottom-style: solid !important;border-radius: 2px !important;}”]AlphaCE-koncernen kommer fortsättningsvis ha närvaro på följande orter:

Alvesta, Bollnäs, Borlänge, Enköping, Eskilstuna, Falun, Gävle, Göteborg, Hallstahammar, Helsingborg, Hudiksvall, Karlshamn, Katrineholm, Karlskrona, Kristianstad, Köping, Ronneby, Landskrona, Ludvika, Solna, Uppsala, Västervik, Västerås, Växjö[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text css=”.vc_custom_1537272875810{border-top-width: 2px !important;border-right-width: 2px !important;border-bottom-width: 2px !important;border-left-width: 2px !important;padding-top: 15px !important;padding-right: 15px !important;padding-bottom: 15px !important;padding-left: 15px !important;border-left-color: #c8102e !important;border-left-style: solid !important;border-right-color: #c8102e !important;border-right-style: solid !important;border-top-color: #c8102e !important;border-top-style: solid !important;border-bottom-color: #c8102e !important;border-bottom-style: solid !important;border-radius: 3px !important;}”]

Exempel på förändringar i AF:s anvisningar

Stöd och matchning:

Nov 2017 antal deltagare 25.025
Juli 2018 antal deltagare 12.832

http://www.arbetsmarknad.se/statistik/stod-och-matchning-antal-deltagare/

Förberedande utbildning:

Januari 2018 antal deltagare 17.188
Juli 2018 antal deltagare 7.375

http://www.arbetsmarknad.se/statistik/forberedande-utbildning-antal-deltagare/

Arbetsmarknadsutbildning:

April 2018 antal i utbildning 9.700
Juli 2018 antal i utbildning 6.809

http://www.arbetsmarknad.se/statistik/arbetsmarknadsutbildning-antal-deltagare/

Introduktion till arbete:

Maj 2018 antal deltagare 6.931
Aug 2018 antal deltagare 5.449

Inga deltagare kan anvisas längre då AF saknar avtal. Sista anvisningsdag var 18 maj 2018.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kategorier
Nyheter

AlphaCE levererar i ”Job Destination Europe”

AlphaCE levererar praktikplatser till projektet ”Job Destination Europe”, ett tyskt EU-projekt med målet att ungdomar från Berlin ska bli bättre rustade för framtida arbete eller studier. Projektet drivs av ett tyskt coachningsföretag och finansieras av EU och tyska staten.

AlphaCE tog under sommaren 2018 emot 10 ungdomar från Berlin som fick praktisera på olika företag i Uppsala.

Therese Broström är projektledare för projektet på AlphaCE.

­– Deltagarna är unga vuxna som ännu inte har fått jobb i Tyskland inom sitt utbildnings- eller intresseområde. Målet är att praktiken ska leda till arbete eller studier så att deltagarna blir självförsörjande i Tyskland eller annat land.

Kategorier
Nyheter

Gabriella Pifrader omvald till Kompetens­företagen

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Gabriella Pifrader

Vid Kompetens­företagen (tidigare Bemanningsföretagens) årsstämma blev Gabriella Pifrader, omvald till styrelsen. Gabriella Pifrader är kvalitetschef/CQO på AlphaCE Coachning & Education.

– Jag är glad över att ha fått medlemmarnas fortsatta förtroende att driva omställningsfrågorna inom Kompetens­företagen. Arbetsgivarnas behov av kompetens är avgörande för fortsatt tillväxt.

– I tider som präglas av stor osäkerhet i den offentliga sektorns förmåga att tillgodose kompetensförsörjningen är behovet av Kompetens­företagens medlemmar större än någonsin. Våra kunskaper om matchning och vårt förtroendekapital från arbetsgivarna kommer vara avgörande för framtidens arbetsmarknad, säger Gabriella Pifrader.

Kompetens­företagen (tidigare Bemanningsföretagen) är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag som är verksamma inom uthyrning, omställning och rekrytering. Kompetens­företagen är en del av Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv. Läs mer på: https://www.kompetensforetagen.se/

AlphaCE är ett utbildnings- och matchningsföretag som arbetar med att hjälpa människor ut på arbetsmarknaden. Tyngdpunkten ligger på coachning, utbildning och matchning.

Kontakt

Gabriella Pifrader
0761-150 444
[email protected]

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_wp_custommenu nav_menu=”45″][vc_column_text]

Pressbilder

Gabriella Pifrader    

Bilderna är fria att publicera. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kategorier
Nyheter

Maria Mattsson Mähl – årets kvinnliga Gasell 2018

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_single_image image=”7777″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text]Igår delades utmärkelsen Årets kvinnliga Gasell ut på Dagens Industris Gasellträff i Göteborg. Maria Mattsson Mähl, grundare och vd för utbildnings- och matchningsföretaget AlphaCE, tog emot priset av Grant Thorntons styrelseordförande Lena Möllerström Nording.

Grant Thornton, huvudpartner till DI Gasell sedan tio år tillbaka, motiverar utmärkelsen så här:

”Den röda tråden i hennes liv har varit entreprenörskap, arbetsmarknad och samhällsengagemang. Idag med ett fokus inställt på att stötta människor och skapa bättre förutsättningar för dem i arbetslivet. Med visionen ”Alla har en plats på arbetsmarknaden!” driver hon en verksamhet med 300 anställda på 55 orter i Sverige. Utmärkelsen Årets kvinnliga Gasell tilldelas en kvinna där engagemang och drivkraft är starkt utmärkande drag.”

Om vinnaren
Maria Mattsson Mähl är vd för och grundare av AlphaCE som är ett utbildnings- och matchningsföretag som arbetar med att få ut människor på arbetsmarknaden. Detta sker genom coachning, utbildning och matchning. Hon har framgångsrikt kombinerat sitt engagemang för samhällsnytta och andras utveckling med en stark tillväxt, inte minst de senaste tre åren då Gasellmätningen gjorts, och blir därför Årets kvinnliga Gasell 2018.

– Det är väldigt roligt för mig och alla fantastiska kollegor att vårt arbete lyfts fram. Varje vecka hjälper vi 40–50 arbetssökande ut i jobb. Men det behövs verkligen fler kvinnor som äger och driver företag i Sverige. Det är otroligt bra att Grant Thornton lyfter fram kvinnors företagande på detta sätt, säger Maria Mattsson Mähl efter prisutdelningen.

Vill lyfta kvinnliga företagare
Genom att dela ut priset Årets kvinnliga Gasell vill Grant Thornton bidra till ett ökat fokus på kvinnor som driver företag.

– Som långvarig partner till Di Gasell är vi med och lyfter fram entreprenörer som skapar jobb och bidrar till ett välmående och dynamiskt näringsliv. Tyvärr har vi fortfarande alldeles för få kvinnliga företagare i Sverige. Därför vill vi premiera och berätta om kvinnor som kan inspirera andra att starta och driva företag. Vi är övertygade om att näringslivet kommer att utvecklas positivt av ökad jämställdhet, säger Lena Möllerström Nording, styrelseordförande, Grant Thornton i Sverige.

 

Kriterier för priset

Priset tilldelas ett gasellföretag med en vd eller grundare som är en inspiratör och förebild för andra kvinnor. En entreprenör som står för innovation och nytänkande och som på ett tydligt sätt integrerar samhällsnytta i sin affärsidé.

Grant Thornton är ett av Sveriges ledande revisions- och konsultföretag med en vision att verka för ett välmående näringsliv i Sverige. Bolaget har cirka 1200 medarbetare på 24 kontor i Sverige, och är medlem i Grant Thornton International Ltd, en av världens ledande organisationer av självständigt ägda och styrda revisions- och konsult­företag med över 47 000 medarbetare i fler än 130 länder. Medlemsföretagen tillhandahåller revision, skatterådgivning, annan rådgivning och ekonomiservice.

 

Fotograf: Pax Engström[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”1598″][/vc_column][/vc_row]

Kategorier
Nyheter

Imorgon arrangeras Sveriges största Jobbmässa

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_single_image source=”featured_image” img_size=”full”][vc_column_text]Imorgon arrangerar AlphaCE jobbmässor på 11 orter, tillsammans går mässorna under namnet ”Sveriges största Jobbmässa”. Målet är att samla minst 100 arbetsgivare och minst 1000 jobbtillfällen.

– Vi vill med denna aktivitet skapa en av Sveriges största mötesplatser för arbetsgivare och arbetssökande. På 11 orter runt om i Sverige genomför vi jobbmässor där företag får möjlighet att träffa våra arbetssökande i syfte att prata om potentiella anställningar. Vår ambition är att 1000 arbetssökande ska närvara på våra mässor den 15 mars, säger Berivan Mohammed, försäljningschef på AlphaCE.

– Intresset för mässan har varit stort för att många arbetsgivare arbetar hårt med sin sommarbemanning just nu. När mässan är avslutad hoppas vi att alla våra arbetsgivare ska ha hittat arbetssökande att kalla till intervjuer, avslutar Berivan Mohammed, försäljningschef på AlphaCE.

Samtliga orter, adresser och tider då mässan arrangeras:

 • Borlänge: Borganäsvägen 38, klockan 13:00-15:00
 • Eskilstuna: Köpmangatan 1 (Kunskapscompaniet), klockan 13:00-15:00
 • Gävle: Kungsgatan 59, klockan 10:00-12:00
 • Halmstad: Köpmangatan 41, klockan 14:00-17:00
 • Helsingborg: Södergatan 10, klockan 10:00-12:00
 • Hudiksvall: Kungsgatan 24 (Odd Fellow-huset), klockan 10:00-12:00
 • Kalmar: Skeppsbrogatan 24, klockan 13:00-15:30
 • Karlskrona: Ronnebygatan 46, klockan 09:30-11:30
 • Sundsvall: Fredsgatan 3, klockan 10:00-12:00
 • Uppsala: Bredgränd 5, klockan 10:00-12:00
 • Växjö: Honnörsgatan 12, klockan 14:00-17:00

Mer information

Bild- och filmmaterial

Materialet är fritt att använda och publicera.

Kontaktuppgifter

Berivan Mohammed, försäljningschef
070-541 91 00, [email protected][/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”1598″][/vc_column][/vc_row]

Kategorier
Nyheter

AlphaCE-grundare initiativtagare i 17

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Maria Mattsson Mähl, grundare och VD AlphaCE, har tillsammans med entreprenören Jessica Löfström tagit initiativ till nätverket ”17” som ska arbeta för att fler kvinnliga företagare ska kunna växla upp både vad gäller ägande och omsättning.[/vc_column_text][vc_single_image image=”7005″ img_size=”medium” alignment=”center”][vc_column_text]Jämställdhetsdebatten har länge kretsat kring kvotering till börsbolagens styrelser och att få fler kvinnor i ledande position i stora bolag. Det har också varit ganska mycket fokus på kvinnligt entreprenörskap. År 2018 står det klart att andelen bolag som startas av kvinnor ökar men fortfarande finns det relativt få företag med en omsättning på mer än 50 miljoner som grundats av kvinnor.

Under Almedalsveckan 2017 talades om att det endast finns sjutton företag i Sverige som omsätter mer än 50 miljoner, som är grundade, ägs och leds av en kvinna. Två av dessa företagare är Jessica Löfström, grundare och vd för Expandera Mera, och Maria Mattsson Mähl, grundare och vd av AlphaCE. De träffades på en scen i Almedalen för att diskutera entreprenörskap. Samtalet fortsatte efter seminariet och under vintern lade de grunden till ”17”, ett kvinnligt nätverk för att aktivt driva frågor om och få fler kvinnor att grunda, äga och bygga stora bolag.

– Av 298 börsbolag är det dock bara sjutton av dem som drivs av kvinnor. Oavsett exakt antal större företag i Sverige med kvinnliga grundare, tycker vi att 17 är ett bra namn på nätverket. ”Va sjutton” är ett uttryck som passar i sammanhanget med tanke på det hur det ser ut just nu och det vi vill bidra till att förändra, säger Maria Mattsson Mähl.

Andelen kvinnor i styrelser för större publika bolag har ökat. Av 298 börsbolag är det dock bara sjutton av dem som drivs av kvinnor. En blygsam ökning med en procent det senaste året. En procent av totalt riskkapital i Sverige går till företag som ägs av kvinnor. Det står helt klart att där ägarmakten och de stora pengarna finns, där lyser kvinnorna ännu så länge med sin frånvaro. Nätverket 17 ska se till att fler kvinnliga företagsledare växlar upp till den tyngre ligan både vad gäller ägande och omsättning.


Om kvinnors företagande

 • 3 % av riskkapitalet går till kvinnor
 • 0,7% av riskkapitalet går till kvinnor inom tech
 • 10 % av DI:s Gaellföretag ägs och drivs av kvinnor
 • 21% kvinnor i ledningsgrupper
 • 33% kvinnor i styrelser
 • 6% kvinnor på vd-posten
 • 6% kvinnor på ordförande-posten

Personerna bakom 17

 • Jessica Löfström, grundare och VD Expandera Mera
 • Maria Mattsson Mähl, grundare och VD AlphaCE
 • Lena Apler, grundare och styrelseordförande Collector Bank
 • Monica Lindstedt, grundare och styrelseordförande Hemfrid
 • Anna Bråkenhielm, Medientreprenör, fd VD Strix Television, grundare av Silverback/ITV Studios Nordic, Scandinavian Studios mfl

Kontakt

Jessica Löfström, 070-774 87 58
Maria Mattsson Mähl, 070-696 10 33

Pressbilder på Maria Mattsson Mähl

Fria för publicering

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”1598″][/vc_column][/vc_row]

Kategorier
Nyheter

AlphaCE startar SFI i Araby

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Den 31 januari öppnar AlphaCE Coaching & Education Svenska för invandrare (SFI) på Arabygatan 82b. [/vc_column_text][vc_column_text]AlphaCE bedriver tidigare SFI-utbildning, Komvux samt verksamhet för arbetssökande på I11-området. Verksamheten har vuxit snabbt vilket gjort det nödvändigt med fler lokaler.

– Det är väldigt roligt att få flytta in i större och mer ändamålsenliga lokaler i Araby. Vi kommer samtidigt närmare flera av våra elevers hem vilket har varit ett önskemål, säger Martina Johansson som är rektor på AlphaCE.

– I vår SFI-utbildning har vi fokus på små grupper, individuella upplägg och att alla elever får tala mycket så att man snabbt lär sig språket. Vi har genomgående nära koppling till arbetsliv, samhället och frågor som är viktiga för våra elever, säger Martina Johansson som är rektor på AlphaCE.

Kontakt

Martina Johansson, rektor
073-535 79 86
[email protected][/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera][/vc_column][/vc_row]

Kategorier
Nyheter

Kunskapscompaniet startar nya YH-utbildningar

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”6498″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_single_image image=”6499″ img_size=”full”][vc_column_text]Två nya yrkeshögskoleutbildningar startar i Kunskapscompaniets regi i höst. Det har Myndigheten för Yrkeshögskola, MYH, beslutat. Det handlar om Tågtekniker och Logistik och transportledare.[/vc_column_text][vc_column_text]-Vi har sedan tidigare utbildningar inom tågteknik på Komvux-nivå. Att nu också få utbilda på YH-nivå är glädjande, inte minst för branschen och för Eskilstuna. Utbildningarna inom tågteknik leder till kompetens för underhåll på olika nivåer. Dessa studenter kommer att kunna matchas in mot nya depån på Gredby-området och Mälarbanans etablering, berättar Lars Ollson, vd för Kunskapscompaniet som är en del av AlphaCE-koncernen.

Myndigheten för Yrkeshögskola beviljade i år 525 utbildningar av totalt 1208 ansökningar. Det är ett hårt arbete bakom varje ansökan och Lars Ollson, vd Kunskapscompaniet, menar att samarbetet med det lokala näringslivet i respektive bransch är avgörande för att skapa en bra utbildning.

Kunskapscompaniet har tidigare med framgång genomfört Yrkeshögskoleutbildningar till logistikledare i Eskilstuna och utbildningsmål och upplägg är väl förankrat inom logistik- och transportföretagen.

Båda utbildningarna är studiestödsberättigade och har gymnasieutbildning som intagningskrav. Kursstarter för samtliga utbildningar är hösten 2018 och kurslängden är mellan 1 till 2 år.

Sedan tidigare genomför Kunskapscompaniet två YH-utbildningar: Mättekniker och Verktygsmakare med blått certifikat inom CNC.

Läs mer om nya beviljade YH-utbildningar: https://www.myh.se/Nyhetsrum/Nyheter/2018/Manga-nya-platser-i-yrkeshogskolan/

Läs mer om Yrkeshögskolan: https://www.yrkeshogskolan.se/

Kontakt: Lars Ollson, 070-104 20 71[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”1598″][/vc_column][/vc_row]