Från skolbänken till stekoset

I klassrummet grillade han läraren med kluriga språkfrågor. På nya jobbet är det istället burgarna och korven som får se upp. Rommegrillen har nämligen fått en ny mästerkock. 24-årige Mustafa Hijazi från Syrien gick från praktik till jobb innan vi hann säga kebab!

När vi åker ut till kiosken för en pratstund med Mustafa – och ett smakprov, inte minst – är han tillfälligt inte på plats men vi passar förstås på att växla några ord med arbetsgivaren och Rommegrillens ägare, Heshian Kader från Irak, istället.

– Mustafa lär sig fort och gör redan allt som vi andra gör… Diskar, grillar mat, serverar. Säger varsågod till gäster och pratar lite med dem ibland.

Mustafa var GM-deltagare hos AlphaCE Borlänge när han tog sin chans med praktik hos kioskägaren Heshiar Kader. Väl på plats i grillköket – med det vita förklädet om midjan, den röda kepsen käckt på svaj och stekspaden i högsta hugg – kände Mustafa direkt att här ville han inte bara göra språkpraktik. Här ville han arbeta!

Praktikanordnaren tyckte att allt stämde med Mustafa och erbjöd honom därför heltidsarbete, under anställningsformen instegsjobb. Förutom att jobba med mat och servering lär sig Mustafa mer och mer svenska dagligen, när trevliga kunder pratar genom kioskluckan eller vid borden.

‑ Just nu är det ganska lugnt här i köket och Mustafa kan ta rast när han vill. Under sommarmånaderna blir det hundra procent högre tempo! lovar Heshiar.

Den som har vägarna förbi Romme i Borlänge i sommar kan ju kolla om det stämmer.