Kunskap och erfarenhet som Sverige behöver

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_single_image source=”featured_image” img_size=”large”][vc_column_text]När systemet fungerar som det är tänkt kan integrationsresan gå snabbt. På ett år har Nzabonimpa gått igenom SFI, verifierat sina kunskaper och hittat jobb som språklärare genom Stöd och matchning.
I Uganda utbildade sig Nzabonimpa till språklärare i Engelska och Franska och han undervisade bland annat i flyktingläger. Sedan flytten till Sverige förra sommaren har han varit en mycket flitig och engagerad elev i SFI-undervisningen på AlphaCE i Falun och har även verifierat sina tidigare studier för att få nytta av dessa i Sverige. Idag jobbar Nzabonimpa på Lugnets Gymnasium som vikarierande språklärare. Ett arbete han fått genom egen drivkraft och tjänsten Stöd och Matchning på AlphaCE.

– Han är så glad och lycklig över att ha kommit ut i jobb snabbt, berättar Ann som är handledare i Stöd och matchning. Nzabonimpa ser möjligheterna och alla är så imponerade av hans framsteg. Han är en riktigt trevlig ödmjuk kille som har varit jätteroligt att ha i gruppen.


Martina Johansson är nationell rektor på AlphaCE:s Svenska för invandrare (SFI) och hon tycker det är viktigt att personer som har möjlighet och kompetens, som efterfrågas på svenska arbetsmarknaden, kan gå igenom systemet snabbt och komma ut i arbete.

 

– Nzabonimpa besitter kompetenser som är viktigt för det svenska samhället, poängterar Martina. Många skolor är underbemannade och det är svårt att få tag på personal. Det är stor efterfrågan på lärare, språklärare och annan pedagogisk personal. Han har också erfarenhet av att arbeta med människor som har gått igenom svåra situationer och den kompetensen kan användas i skolan och på svenska arbetsmarknaden i mötet med olika målgrupper.

– Genom sina erfarenheter har Nzabonimpa möjlighet till olika förhållningssätt och förståelse i mötet med människor, fortsätter Martina. Detta är mjuka kompetenser och egenskaper som är efterfrågade och viktiga på arbetsmarknaden.

Här är en intervju vi gjorde med Nzabonimpa under hans SFI-utbildning på AlphaCE och som den språklärare han är poängterar han vikten av att snabbt knäcka koden för att komma in i samhället.[/vc_column_text][vc_video link=”https://youtu.be/vbxv1D9yT5I”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”1479″][/vc_column][/vc_row]