Sahar tycker att praktik är en bra väg till jobb

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_single_image source=”featured_image” img_size=”large”][vc_column_text]Denna solskenshistoria tar sin början i mars då Sahar skrev en kommentar på AlphaCE:s facebooksida. Hon skrev: Hej. jag vill jobba! Ann i Kundtjänsten på AlphaCE svarade direkt och kopplade efter samtalet ihop henne med kollegorna i Malmö där Sahar bor. Efter beslut från Arbetsförmedlingen kunde Sahar snart börja på Stöd och matchning och därmed få hjälp att hitta jobb. 

Sahar kunde tänka sig att jobba med det mesta men ville absolut inte praktisera eftersom hon hade dåliga erfarenheter av att bli utnyttjad som gratis arbetskraft. Hon tog till sig coachningen väl och presenterade sig för många arbetsgivare.

(Översättning: Svarar i ett privat meddelande.)

När hennes handledare på AlphaCE presenterade ett jobb för henne på Folkets bageri i Malmö skickade Sahar in sitt CV och fick gå på intervju efter bara någon dag. Hon visste inte mycket om branschen men arbetsgivaren ville ge henne en chans. När chansen inledningsvis innebar praktik backade Sahar men efter att ha pratat med sin handledare kände hon att det var värt ett försök.

– Sahar tog till sig coachningen mycket bra och arbetsgivaren har varit mycket seriös i samarbetet, berättar Sammar som är handledare i Stöd och matchning. Det känns viktigt för mig att ha en god relation med företaget som tar emot våra deltagare på praktik, så jag vet att de håller vad de lovat. Det känns underbart när det går bra hela vägen!

Den första september är en lyckodag för Sahar för då skrev hon på sitt kontrakt och fick även ett diplom för sin avslutade utbildning som kallskänka. Hon är så stolt och det är vi också över henne!

– Praktik är bra, det kan leda till jobb på riktigt, se på mig! Jag känner mig stolt och mer självsäker när jag presenterar mig för människor nu. Jag känner mig självständig. Jag vill tipsa alla att söka jobb ihärdigt, det finns mycket jobb och man ska våga prova på nya yrken. Sist men inte minst välj AlphaCE för de hjälper till på riktigt!

Sahar fick hjälp genom tjänsten Stöd och matchning och det är handläggaren på Arbetsförmedlingen som beslutar vem som har rätt till tjänsten. När man fått ett beslut får man själv välja vilken leverantör man vill gå hos för att få hjälp i sitt jobbsökande. AlphaCE har en vision om att alla människor har en plats på arbetsmarknaden och för att nå dit krävs det goda kontakter med företag som behöver rekrytera. Sammar är handledare på AlphaCE och i hennes uppdrag ingår bland annat att matcha rätt arbetsgivare till rätt deltagare.

– Jag har fått mycket hjälp och är så tacksam! Jag vill tacka Sammar för att hon presenterat mig för min nuvarande arbetsgivare. Jag har fått så mycket information om arbetsmarknaden och mina rättigheter och skyldigheter. Jag har lärt mig nya ord som jag inte kunnat tidigare. Jag vill också tacka min handledare Aneta så mycket för hon hjälpte skapa mitt CV och personliga brev. Hon har haft tålamod och lyssnat när jag försökt förklara saker.

Hela livet påverkas av att gå från att vara arbetssökande till att ha fått ett jobb. Plötsligt öppnas nya möjligheter och man får nya rutiner. Vi frågade Sahar vad i hennes liv som har förändrats sedan hon började jobba på Folkets bageri.

– Mycket! Min dagsrutin har förändrats och jag känner mig mer stolt. Nu kan jag ta lån och köpa lägenhet så jag slipper vara inneboende. I mötet med mina kollegor har jag kommit närmare andra kulturer som jag inte visste mycket om det är givande!

Sahar skrev till AlphaCE igen när hon hade nått sitt mål och börjat arbeta.

När Sahar hade nått sitt mål och börjat jobbat som kallskänka skrev hon ett nytt meddelande på AlphaCE:s Facebook-sida och Ann som arbetar i kundtjänsten jublade när hon såg meddelandet. Hur kändes det för dig Ann att få återkopplingen från Sahar att hon fått den hjälp hon bett om av kollegorna i Malmö?

(Översättning: Hej, vilken glad nyhet, lycka till i ditt liv.)

– Jag kan inte beskriva känslan jag fick när jag läste hennes meddelande, jag blev så glad! Hon hade så dåliga erfarenheter av att söka jobb och hade varit mycket besviken förut, men nu hade hon fått ett nytt hopp i livet. Jag blir så glad när jag vet att våra deltagare har fått rätt hjälp och hittat jobb!

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”1479″][/vc_column][/vc_row]