Yakob utbildar sig för att få jobb

En solig måndag i oktober besöker Pernilla Enberg sin forna deltagare Yakob Welday på hans praktikarbetsplats i Ludvika. Han visar stolt omkring i verkstaden och personalmatsalen där Pernilla får möjlighet att hälsa på hans kollegor på LB Andersson.

Yakob studerar kombinationsutbildningen ”Utemiljö med SFI” vid VBU i Ludvika. Samtidigt som Yakob studerar SFI och teoretiska ämnen i skolbänken befinner han sig tre dagar i veckan ute hos LB Andersson, ett företag som sköter om grönyteområden hos företag, kommuner och flera stora arbetsgivarna i kommunen som Spendrups och Hitachi. Yakob berättar att hans favoritsysselsättning är att plantera och nämner att han nyligen deltog i att plantera 1600 träd.  

Yakob kom till Sverige från Eritrea 2014 och insåg tidigt att nyckeln för att komma in på svensk arbetsmarknad är det svenska språket samt att studier skulle vara en bra väg framåt för honom. Tillsammans med sin handledare Pernilla hittade han en utbildning inom utemiljö, vilket passade bra då han hade lite erfarenhet av trädgårdsarbete.

Jag är mycket nöjd med utbildningen. Den ger mig både teoretiska och praktiska kunskaper, säger Yakob.

Richard Booth som ansvarar ekonomi och projekt på företaget som erbjuder tjänster som häckklippning, plantering, trädfällning, anläggning, industristäd samt snöröjning och grusupptagning. Han berättar att uppdragen är säsongsbetonade och att under perioden april till oktober har företaget ett stort rekryteringsbehov. För att arbeta hos LB Andersson måste man vara intresserad av arbete i utemiljö eller ha lite erfarenhet sedan tidigare. Det är inte ett krav att ha gått en utbildning, men det är en fördel. Och det är meriterande är om man har en utbildning eller ett certifikat som t.ex. Röjsågskort eller Arbete på väg.  

Yakob avslutar sin utbildning på VBU i november. Målet är då att han ska ha provat på att göra alla olika arbetsuppgifter som företaget arbetar med. Förutsättningarna att få jobb är goda.