Kategorier
Solskenshistoria

Praktik gav jobb

Costina har gått Stöd och matchning hos AlphaCE i Gävle och nu har hon fått jobb på Humana!

Costina kommer från Rumänien och har bott i Sverige i 6 år. Hon är inte klar med SFI och har sökt arbete under lång tid. När hon började på AlphaCE uttryckte hon intresse för att arbeta inom vården, ett område hon arbetat inom innan hon flyttade till Sverige. Tillsammans med hennes handledare David skapades en plan som bland annat bestod i att ansöka och fullfölja studier på SFI och försöka hitta en praktikplats inom vården.

Costina fick hjälp att få kontakt med Humana och en praktik ordnades på äldreboendet i syfte att hon skulle få erfarenhet av äldreomsorg i Sverige. Det var också en bra möjlighet att träna svenska språket och öka chanserna att få en anställning anställning. Praktiken pågick i två månader och Costina upplevde tiden som både utvecklande och rolig.

Det var tydligt att Costina växte under sin praktik. Hon blev gladare och fick mer energi. Costina pratade om att hon ville förlänga praktiken redan efter några veckor. Det är ett fint betyg till Humana, säger David.

Det blev dock ingen förlängning av praktiken utan det blev i stället anställning för Costina. Vi tror hon blev nöjd ändå 🙂

Kategorier
Solskenshistoria

Fick jobb på Humana

Evelina har varit arbetssökande i ett år och har efter en kort praktik lyckats få anställning på Humana. På bilden ser vi Evelina som är på väg att göra sin första dag på nya jobbet!

Det känns jättebra att få komma hemifrån, att få göra något på dagarna och tjäna sina egna pengar. Det här jobbet betyder jättemycket för mig, berättar Evelina.

Evelina söker egentligen arbete inom ett annat område men det har visat sig vara mycket svårt att hitta jobb under det senaste året. Då är det viktigt att tänka brett och våga prova något nytt. Det fick Evelina hjälp med av hennes handledare David när hon gick stöd och matchning på AlphaCE i Gävle.

Tillsammans med AlphaCE organiserades en praktik inom vården på Humana, ett område Evelina aldrig arbetat inom tidigare. Syftet med praktiken var att Evelina skulle få möjlighet att prova på ett nytt yrkesområde och förhoppningsvis få tillräcklig kunskap för anställning. 

Praktiken skulle pågå i en månad och Evelina var fast bestämd att hon under denna tid skulle övertyga arbetsgivaren att anställa henne. Det kan vi glatt meddela att Evelina lyckades med. Stort grattis till nya jobbet!

Kategorier
Solskenshistoria

Driftig jobbsökare

Conny flyttade från Stockholm till Fredriksberg för att han och familjen skulle få en ökad livskvalitet. Efter 14 år som anställd på ett företag som monterade balkonger fanns större delen av kontaktnätet i huvudstaden, men Conny är både kreativ och fast besluten att lyckas hitta ett jobb i Dalarna.

Drömmen är att starta ett företag som naturguide. Jag har stora rovdjur som spetskompetens och intresse. Men att starta ett företag just nu inom turistnäringen, när man inte vet hur pandemin utvecklar sig känns vanskligt, förklarar Conny.

Brist på kreativitet i sitt jobbsökande är det dock inte. Conny har gjort en reflexväst till sig själv, så när han tar kvällspromenaden i mörkret är han en levande reklampelare.

Jag söker jobb i Ludvika kommun och är något av en alltiallo. Jag är social, utåtriktad och praktiskt lagt. Vi flyttade hit till Dalarna precis innan pandemin slog till och mitt gamla kontaktnät finns i Stockholm. Därför är det värdefullt med alla tips och idéer som finns att få, säger Conny.

Kategorier
Solskenshistoria

Unikt samarbete

En utbildning till personlig assistent för att den som är arbetssökande ska få bättre förutsättningar vid en anställning. Det här är ett unikt arbetsmarknadskoncept som utbildnings- och matchningsföretaget AlphaCE och Lystra personlig assistans lanserar tillsammans.

I Sverige har vi lutat oss mot Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsutbildningar för att rusta arbetssökande till ett jobb, men här tar två företaget ett unikt initiativ och erbjuder arbetssökande en konkret utbildningsinsats.

–Det närmaste man kan komma i jämförelse är kandidatutbildningen till industrin. Men de är på en annan nivå.

Jesper Gullstrand, HR-ansvarig på Lystra personlig assistans

Assistansbranschen har ett stort behov av att anställa personliga assistenter och har ofta svårt att fylla behovet. Samtidigt är det viktigt att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen och den kompetens som ska jobba i verksamheten. Därför satsar många arbetsgivare på introduktionsutbildning för dem som anställs.

–Vi erbjuder introduktionsutbildningen till alla arbetssökande som är inskrivna i tjänsten Stöd och matchning hos oss. Det stärker deras cv och ger dem bättre förutsättningar för att få ett jobb.

Maria Mattsson Mähl, vd för AlphaCE.

Kategorier
Solskenshistoria Solskenshistorier

Speedintervju → praktik → anställning

Så kan det ofta gå till när en arbetssökande går Stöd och matchning på AlphaCE. Det kan Biniyam i Borlänge bekräfta.

Biniyam ville ha hjälp att söka jobb och fick möjlighet att börja Stöd och matchning. Via en rekryteringsträff som AlphaCE anordnande bjöds Biniyam in till en speedintervju med arbetsgivaren. Biniyam gjorde ett gott intryck och Anja som varit Biniyams handledare på AlphaCE berättar att det höll i sig.

”Biniyam blev den utvalda personen som de ville testa på en praktik inför en eventuell anställning. Så vi körde igång med en praktik på 2 dagar i veckan under 4 veckor. Vi hade praktikuppföljning och arbetsgivaren meddelade då att Biniyam gjorde så bra ifrån sig under praktiken att de ville anställa honom.”

Biniyams resa hos AlphaCE började i oktober och avslutades nu i februari. Han trivs och är tacksam för sitt nya jobb.

”Jag och min familj är jätteglada över att jag har fått en anställning”

Stort grattis och lycka till Biniyam!
Kategorier
Solskenshistoria Solskenshistorier

God är julen i Ludvika!

Kocken Mikael började tjänsten Stöd och matchning på AlphaCE i slutet av september och den första november började han sitt nya jobb på restaurang Gallerian i Ludvika.

Han trivs mycket bra och restaurangen har fått ett lyft bland matgästerna, säger handledare Christer som nyligen hälsat på Mikael på jobbet.

Restaurangen gjorde förändringar i konceptet och behövde en ny kökschef. Mikael visade att jobbet var hans och ansvarar nu för att komponera och tillaga menyn samt leda kökspersonalen.

God jul och stort grattis till ditt nya jobb Mikael!

Kategorier
Solskenshistoria Solskenshistorier

En månad räckte för att bli klar med SFI C-kursen!

Nancy har bott i Sverige i ett år och studerar på SFI på AlphaCE i Uppsala för att lära sig det svenska språket. C-kursen har hon lyckats med på endast en månad och flyttar nu till kurs D som är den sista kursen. Hennes mål i framtiden är att själv bli SFI-lärare.

”För att lyckas måste man kämpa. Visst har det varit lite stressigt, jag har studerat cirka 8 timmar om dagen och jag studerar väldigt hårt varje dag” berättar Nancy.

På fritiden läser hon tidningar på svenska och markerar nya ord som hon sedan slår upp. Hon tränar även svenska tillsammans med sin mamma som också lär sig svenska.

Nancy berättar också att hon är väldigt nöjd med sin utbildning på AlphaCE och rekommenderar den till andra. Efter att hon är klar med kurs D kommer hon fortsätta studera svenska på grundnivå för att sedan kunna läsa in gymnasiet. Därefter kan hon påbörja studierna för att bli SFI-lärare som är slutmålet.

”Nancy är alltid är närvarande, mycket aktiv och hjälper andra elever på lektionen. Vi på skolan håller tummarna för att Nancy ska nå sina mål!” säger Nancys lärare.

Kategorier
Solskenshistoria

Målaren från Syrien sätter färg på tillvaron i Björbo

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_single_image image=”8225″ img_size=”large”][vc_column_text]Första kontakten med Lars på Måleritjänst togs på onsdagen. På fredagen hölls anställningsintervjun och Adnan fick en veckas praktik som sedan gick över i jobb.

– Adnan är nu en mycket nöjd och glad skattebetalare. Han har fått en 6 månaders provanställning med möjlighet till tillsvidareanställning berättar Bashir som är handledare i Stöd och matchning på AlphaCE i Borlänge.

Om en person inte pratar bra svenska och inte har kontakter kan resan till ett jobb bli enormt lång. Bashir som är handledare i Stöd och matchning på AlphaCE talar både arabiska, somaliska, engelska och svenska.

Pär som arbetar som Account Manager på AlphaCE jobbar uteslutande med att skapa goda kontakter med arbetsgivare som behöver rekrytera.

Vi önskar Adnan lycka till på sin arbetsplats.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”1479″][/vc_column][/vc_row]

Kategorier
Solskenshistoria

Katrin stöttar pedagogerna

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_single_image source=”featured_image” img_size=”large”][vc_column_text]Katrin har bott i Sverige tre år och har just fått sitt första arbete här i Sverige. Hon kommer jobba på Alirskolans högstadium i Bollnäs som pedagogiskt stöd i främst matematik.

– Att få den här chansen att komma in i arbetslivet betyder mycket för mig, jag kommer att få jobba med undervisning vilket jag tycker är väldigt roligt samt få möjlighet att utveckla min svenska, säger Katrin.

I hemlandet Syrien har Katrin tidigare läst på universitet och bland annat jobbat med undervisning i engelska.

Hon började på AlphaCE i Bollnäs i mitten av februari. Hennes handledare Ellinor Lundström beskriver Katrine som en ambitiös tjej med mycket driv och vilja.

– Katrin behövde i första hand få veta mer om hur den svenska arbetsmarknaden fungerar, hur hon skulle hitta lediga jobb, skapa ansökningshandlingar och att praktiskt få träna på intervjuer för att vara väl förberedd inför möten med arbetsgivare, säger Ellinor på AlphaCE.

När Katrin ska summera tiden på AlphaCE beskriver hon att handledaren Ellinor har gett henne många praktiska råd och mycket nyttig information samt varit väldigt positiv och engagerad. Hon säger också att tiden på AlphaCE har gett henne ett bättre självförtroende.

I framtiden vill Katrine vidareutbilda sig till lärare eller socionom.

– Vi önskar Katrin varmt lycka till med nya jobbet och vidare studier, avslutar Ellinor på AlphaCE

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”1479″][/vc_column][/vc_row]

Kategorier
Solskenshistoria Solskenshistorier

Det bästa med jobbet är mina kollegor

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_single_image source=”featured_image” img_size=”large”][vc_column_text]I Gambia arbetade Sulayman med SOS barnbyar, i butik och på hotell. På AlphaCE fick han hjälp att hitta jobb och har redan blivit utsedd till månadens anställda på sitt nya jobb i Sverige.

Det var i maj 2017 som Sulayman valde AlphaCE i Stöd och matchning för att få hjälp att hitta jobb. Han hade sökt jobb i två år utan resultat men när Anja och de andra i teamet på AlphaCE gav honom chansen till en speedintervju med ISS fick han genast positiv respons. Intervjun ledde till ett sommarjobb på ISS städ och han fick även möjlighet att börja jobba på Harrys i Borlänge. Provanställningen blev en tillsvidareanställning och i november blev Sulayman utsedd till månadens anställda på First Hotel Choice där Harrys ligger.

-Det känns ju underbart att vi som team här i Borlänge har kunnat hjälpa Sulayman till jobb, berättar Anja som är handledare på AlphaCE. Han är en energisk och sprudlande glad person, som arbetsgivare tycks gilla mycket bra!

I arbetet på Harrys ingår servering, disk, städ, matlagning jobb som bartender. Parallellt med sitt arbete på Harrys studerar Sulayman svenska på sfi och har kommit till D-kursen.

 

-Det bästa med jobbet är mina kollegor, att jag har fått en inkomst och att jag har kommit in i det svenska samhället, berättar Sulayman.

 

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”1479″][/vc_column][/vc_row]