Nu kan Aida planera sitt liv

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_single_image source=”featured_image” img_size=”large”][vc_column_text]När våra deltagare hittar sin väg in på arbetsmarknaden påminns vi om varför uppdraget är så viktigt – det är till och med livsviktigt. Att ha ett arbete gör att man kommer in i ett sammanhang, får kollegor, får en lön och kan planera sin framtid.

Aida fick hjälp att hitta jobb genom Stöd och matchning på AlphaCE när hon hade varit i Sverige i tio månader. Hon tog chansen att göra en kort praktik på vårt samarbetsföretag Sodexo och blev därefter erbjuden jobb. Nu har Aida arbetat på Sodexo i ett år och Christian som är Account Manager på AlphaCE fick träffa henne för att ställa några frågor om hur hennes liv påverkats av att få ett jobb. Det blev en glad återträff och Aida trivs med sitt nya liv.

Du blev ju erbjuden praktik på två olika företag när du gick Stöd och matchning. Varför valde du Sodexo?

– Jag tycker om att ha variation på arbetet och på Sodexo får jag göra olika saker. Jag vill inte bara städa hela dagen utan tycker om att få byta om och jobba i köket också.

Hur var din upplevelse av att komma till oss på AlphaCE?

– Det var spännande och jag lärde mig mycket om svenska språket och om den svenska kulturen. Jag lärde mig jättemycket. Sedan frågade de mig om jag var intresserad av att arbeta på Sodexo och det var jag. Jag fick göra praktik på Sodexo i en vecka och de tyckte att jag jobbade bra så jag fick börja arbeta.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

– En vanlig dag kommer jag till jobbet klockan 6.00 och städar alla klassrum och toaletter på den skola jag är på. Jag städar fram tills klockan är 9.00. Sedan byter vi om och går till köket och fixar lunch till alla barnen. Efter det gör vi mellis till barnen som är kvar på eftermiddagen.

Hur trivs du på jobbet?

– Jag trivs bra, jag vikarierar på olika skolor där jag städar och jobbar i köket. Jag träffar många barn på jobbet och de hejar på mig på stan om vi möts. Det är jätteroligt! Det bästa med jobbet är att få träffa barnen på skolorna och mina arbetstider. Jag tycker om att vara ledig på helgerna.

Hur har det påverkat dig att du har ett arbete och en lön?

– Pengar är jätteviktigt. Jag håller på att ta körkort och planerar att köpa en bil. Jag och min sambo vill också skaffa barn. Nu kan jag hjälpa min familj i El Salvador.

Är du nöjd med din tid på AlphaCE?

– Jag är jättenöjd med det jag lärde mig på AlphaCE! Jag har rekommenderat mina vänner som är arbetslösa att gå på Stöd och matchning på AlphaCE.

När Christian berättar om mötet med Aida är han stolt och lycklig över att ha varit med och hjälpt henne att få jobb på Sodexo. Han vill så gärna att alla ska förstå vilken skillnad ett arbete gör för en människa. Att det handlar om viktiga saker som att känna gemenskap, att ta kontroll över sitt liv, att kunna planera sin framtid och att kanske till och med våga sätta ett nytt liv till världen. Livsviktiga saker.

Hur har det varit att få vara en del av denna solskenshistoria?

-Det är hela anledningen till att jag kliver upp på morgonen och går till jobbet. För mig har det alltid varit viktigt att få en meningsfullhet i jobbet och det är exakt vad en sådan här historia ger mig.

Studier visar att den genomsnittliga etableringsperioden är mellan sju till nio år för en nyanländ. Det bästa som finns för svensk ekonomi är att förvandla bidragstagare till skattebetalare. Egentligen har jag bara gjort mitt jobb när jag sammanfört en arbetssökande och en arbetsgivare, men det ger mig väldigt mycket att få bidra.

En förutsättning för att vi ska kunna hjälpa våra deltagare hitta jobb är att vi har goda samarbete med företag som vill rekrytera. Sodexo har länge varit en god samarbetspartner till oss och vi är så stolta för ert förtroende att få hitta rätt medarbetare. Vi är imponerade av hur ni tar er an ny personal som skolas in i arbetet.

Slutligen vill vi önska dig Aida lycka till med ditt fortsatta liv i Sverige![/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”1479″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_video link=”https://youtu.be/O8sGJ4CBGK8″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][/vc_column][/vc_row]