Vi fixade skor så Alieu kunde börja jobba

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_single_image source=”featured_image” img_size=”large”][vc_column_text]Våra handledare i Stöd och matchning träffar många olika människor med olika utmaningar i sitt jobbsökande. Med gemensamma krafter gör man det omöjliga möjligt. Tillsammans med engagerade arbetsgivare från näringslivet, skickliga handläggare på den lokala Arbetsförmedlingen och deltagarna själva hittar man vägen till jobb.

Björn är handledare i Stöd och matchning i Kalmar och här delar han med sig av en solskenshistoria där just detta enträgna samarbete spelade en avgörande roll. Läs hans berättelse om hur Alieu hittade sin plats på arbetsmarknaden.

Anteckningar från våren 2018, Kalmar

På nyårsdagen landar planet som gör Sverige än rikare på mångfald. Alieu får äntligen leva med sin hustru Linda i Sverige. Med glädje och driv kommer Alieu snart i kontakt med AlphaCE vilket visar sig vara ett lyckat drag för Alieu. Hans största önskan är att få jobba på bygge med betong och armering. Ett arv han vill ta med sig från sin pappa.

Hos oss presenteras Alieu för flera olika arbetsgivare som har anställningsbehov. Efter en trevande start ser vi potentialen i honom. Vi får kontakt med Magnus på företaget Ziwa och ett studiebesök senare ser även de kraften i Alieu.

Alieu eller numera ”Alle” har idag en praktik på Ziwa mekanisk tillverkning på Öland. Med lite farthinder ekonomiskt på vägen dit har vi nu lyckats få till det och Magnus tycker det fungerar det jättebra.

Det bästa med praktiken är att kollegorna har fått honom att känna sig som hemma. Och han är lycklig över denna chansen. Alle är beredd på att ge allt och vill bli expert som sina kollegor, som han ser upp till väldigt mycket. Alles arbetsuppgift är nu att stå vid metallsågen. Han läser ritningar och ”specar” för att kapa enligt beställning.

Alle är så lycklig nu för att vi på AlphaCE jobbat så hårt för att få honom att drömma igen om framtiden. Vi har gjort det lättare för honom och han är tacksam för denna chansen.

Som kärleksinvandrare har man inte lika många möjligheter så vi på AlphaCE lyckades fixa fram ett par arbetsskor då det var nödvändig skyddsutrustning.

Ziwa har hjälpt honom med busskort för Alle ska kunna ta sig till jobbet. Alle själv måste gå upp vid 4:00 för att hinna till bussen.

Sommaren 2018, Kalmar

Jag träffade Alle på en musikkonsert och han kom fram och kramade om mig. Han var så glad för att han hade fått chansen att komma in på en arbetsplats. Företaget ligger på Öland och han har fått samåka med en kollega som kör bil från fastlandet. Detta har underlättat mycket. Praktiken har gått jättebra, men eftersom Alle behövde lära sig både ett nytt yrke och ett nytt språk blev det en lång praktikperiod på tre månader. Personalen på Ziwa var mycket nöjda med praktiken och valde därför att gå vidare med en anställning. Jag kontaktade hans handläggare på Arbetsförmedlingen och fick komma in med blanketten för nystartsjobb direkt. Efter ett snabbt beslut från handläggaren kunde anställningen starta efter två veckor. Han är en lycklig man just nu och vi är alla så glada!

Fredag 17/8, Kalmar

Alle berättar idag att vi på AlphaCE förändrat hans liv. Att vi såg kraften i honom gjorde honom ännu starkare. Det Alle minns bäst är att han en gång sa till mig att göra mig stolt. Men jag sa att gör dig själv stolt. Det var visdomsord som han aldrig glömmer. Det är så han lever och jobbar idag. Att göra sig själv stolt. Detta var ord som värmde mitt hjärta och en stolthet att få ta del av. Detta är ett livsöde som jag påverkat.

Alle är en väldigt omtyckt kollega och hela gänget är mycket glada att just han fick chansen på Ziwa. De hjälper honom med svenskan och den blir bara bättre hela tiden. Alle tar för sig och är inte rädd för att fråga om det något han inte förstår. Chefen pratar bara svenska och är det något han inte förstår så hjälper kollegorna till med lite engelska.

Vad ska Alieu göra med första lönen? Det var en fråga som var väldigt svår att greppa. Lön har han inte fått på väldigt länge. Han ska köpa nya arbetsskor. De han fick av oss var lite för stora för honom. Sen ska han köpa frun en blomma eftersom hon har stått bakom honom hela vägen.

Alle är en de finaste och snällaste människor jag stött på. Han är så oerhört tacksam mot oss på AlphaCE.

/Björn Ljunggren, handledare i Stöd och matchning på AlphaCE[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”1479″][/vc_column][/vc_row]